7
Mayıs
2024
Salı
VAN

İnci kefali balığı ismine itiraz

İNCİ KEFALİ BALIĞI İSMİNE İTİRAZ

Tarih ve Kültür Araştırmalar Derneği Başkanı İkram Kali, Van Gölü'nde yaşayan balığın adının Van Balığı olduğunu, hangi gerekçeye dayanırsa dayansın Van Balığı isminin "İnci Kefali" olarak öne çıkarılması ve tanıtılmasını yanlış bulduklarını belirtti.

İkram Kali, son dönemlerde Van Gölü'nün sodalı sularında yaşayan endemik bir balık türü olan "Van Balığı" isminin yerine "İnci Kefali" isminin ısrarla ön plana çıkarılmasının Van halkını derinden incitmekte ve üzmekte olduğunu belirtti. Van isimle yüzyıllardır kabul görmüş, tarih ve kültüre mal olmuş, Erciş, Tatvan, Gevaş, Ahlat, Adilcevaz, Muradiye ilçelerine kıyıları olan 16 bin 96 kilometrekare alana sahip Van Gölü'ndeki Van Balığı neslinin korunmasına yönelik yapılan bütün çalışmaları, mücadeleleri saygıyla, minnetle, takdirle karşılamakta ve desteklemekte olduklarını ifade eden Kali "Ancak Van Balığı isminin değiştirilmesini de aynı şekilde uygun bulmamaktadır. Akademik alanda kullanılan bu isim Van halkı nezdinde ve Van kültüründe asla kabul görmez, görmeyecektir. Derneğimizi arayan Vanlılar, Van Bağlı isminin değiştirilmesine yönelik sitemlerini, tepkilerini dile getirmektedirler. Van ilimiz tarihi, kültürel ve doğal değerleriyle, ilçeleriyle, köyleriyle Van'dır. Van'ın kültürü, doğal değerleri Van ismiyle bir bütündür, bu bütünlük içinde tanımakta, tanıtılmaktadır. Van ismi bu kültür ve doğal değerlere anlam katmakta hafızlarda Van ismiyle ancak yer etmektedir. Van; "Van Gölü", "Van Kedisi", Van Kahvaltısı", "Van Gölü Canavarı", "Van Peyniri" Van ilimizin kültür ve doğal markalarıdır. Şimdi bu değerlerden birinin önündeki Van ismini kaldırdığınızda bu doğal ve kültürel değerlerin Van'a ait olduğunu nasıl izah ve iddia edebilirsiniz. Daha canlı bir örnekle, Van Kedisi isminin önünden Van'ı kaldırıp yerine akademik bir isim kullanmaya çalışılırsanız bu kedinin Van'a ait olduğunu nasıl anlatabilirsiniz? Van balığının isminden de Van ismini kaldırdığınızda bu doğal değerimizin Van ile hiçbir ilgisi değeri kalmayacaktır. "Edirne Peyniri", "Kangal Köpeği", "Rize Mandalinası", "Anamur Muzu", "Antep Fıstığı" ve "Çorum Leblebisi" örneklerinde olduğu gibi yerel ürün ve değerler yörelerinin, illerinin isimleriyle markalaşmakta değer kazanmaktadır" diye belirtti.

VAN BALIĞI İSMİNİN "İNCİ KEFALİ" OLARAK ÖNE ÇIKARILMASI VE TANITILMASINI YANLIŞ

Hangi gerekçeye dayanırsa dayansın Van Balığı isminin "İnci Kefali" olarak öne çıkarılması ve tanıtılmasını yanlış bulduklarını anlatan Tarih ve Kültür Araştırmalar Derneği Başkanı İkram Kali, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Van Gölü'nün mavi sularında yaşayan balığın isimi Van Balığı'dır. Van Balığı, Van halkının kültüründe, dilinde günlük yaşamında, edebiyatında, tarihinde; "Tandırda Van Balığıdır", " Fırında Van Balığıdır" "Tuzlu Van Balığıdır" gibi benzer tanımlamalarla yer edinmiştir. Van'ın tarihine, kültürüne, doğal değerlerine, turizmine katkı sağlamayacak, yerel çekişmelere zemin hazırlayacak olan bu isimin düzeltilmesini bekliyoruz. Vanlılar haklı olarak soruyor? Son dönemlerde Van isminden Van kültüründen değerlerinden rahatsızlık duyuluyor. Van kültürü, markaları yozlaştırılmaya çalışılıyor. Yanlış tanıtılıyor. Nasıl tanıtılırsanız, öyle tanınırsınız, öyle kabul görürsünüz."

İNCİ KEFALİ BALIĞI İSMİNE İTİRAZ
İHA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2010 Perşembe 16:57:04
Güncelleme :3 Haziran 2010 Perşembe 18:42:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?