4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

İnci Kefali yasağı başladı

Dünya’da sadece Van Gölü’nde yaşayan İnci Kefali balığının üreme döneminde akarsulara göç etmesi nedeniyle 15 Nisan’da avlanma yasağı getiriliyor.

Van Gölü’nde endemik bir tür olan, ancak sodalı ve tuzlu olduğu için gölde üreme şansı bulamayan İnci Kefali balığı her yıl Nisan ayı ortalarından itibaren üremek için Van Gölü’nün çevresindeki akarsu ağızlarına göç ediyor.

Sürü halinde akarsu ağızlarında toplanan ve suyun uygun sıcaklığa geçmesiyle birlikte akarsuların otlak kısımlarına yumurtasını bırakan İnci Kefali balığı, Temmuz ayı ortalarından itibaren Van Gölü’ne tekrar geri dönüyor. Yumurtalardan çıkan yavru balıklar ise bu süreçten iki hafta sonra asıl yaşa alanını tanımak için Van Gölü’ne doğru yola koyuluyor.

Kış aylarında 30-40 metre su derinliklerinde yaşayan İnci Kefali, su sıcaklığının 17-19 derece olmasıyla birlikte yavaş yavaş akarsu yaaklarına doğru ilerleme gerçekleşiyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca hazırlanan deniz ve iç sularda ticari amaçlı su ürünleri avcılarını düzenleyen 36/1 numaralı sirkülerin 28. maddesi gereğince “Van Gölü Havzası’nda ve İnci Kefali bulunan bütün iç sularda her türlü istihsal vasıtası ile 15 Nisan -30 Haziran 2005 tarihleri arasında İnci Kefali avcılığı yasaktır”
deniliyor.

Özkan Olcay-Kenthaber/Van/Bitlis/Ahlat
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2005 Cuma 11:55:13
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 21:41:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?