5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

İngiltere Akköprü'de buluştu

Van'da yüzlerce yıldır sürdürülen Hıdırellez geleneğini konu edinen "Silent Wish" (Sessiz Dilek) adlı belgesel film, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Portobello Film Fesivali'nde gösterildi.


Halkın gece yarısı sessizce evlerinden çıkarak hiç konuşmadan Akköprü Deresi'ne yürümeleri ve orada kağıda yazılmış dileklerini suya atmaları, dere kenarındaki kumlara hayallerini çizmeleri, dua etmeleri, halay çekip eğlenmeleriyle devam eden Hıdırellez kutlamalarının, İngiltere'de ilgiyle karşılandığı öğrenildi.


Van yöresinde çok sayıda belgesel film çeken Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen filmin, 630 belgesel filmin katıldığı festivaldeki sayılı Türk filmlerinden biri olduğu belirtildi. 2007 yılında, tandır ekmeğinin yapılışını konu edinen "Azı Açık Alamet" adlı belgesel filmle festivale katılan Prof. Cereci, 2009 yılında festival komitesinden kendisine davet geldiğini, davet üzerine Doğu Anadolu yöresinin gizemli değerlerinden olan Hıdırellez geleneğiyle festivale katılmayı uygun gördüğünü bildirdi.


Norveçli besteci Grieg'in müziğiyle kurgulanan filmde, dünyanın değişik inançlarından, Şamanizm'den, Hıristiyanlık'tan, İslam dininden izler bulunduğu, çok kültürlü görüntüsü nedeniyle konunun, Avrupalılarca ilgiyle karşılandığı vurgulandı. Önceki yıllarda İsrail ve Kosova'da gösterilen belgesel filmin yapımında 5 kişilik bir ekibin görev aldığı dile getirildi.


Türkiye'nin değişik yörelerinde farklı etkinliklerle kutlanan Hıdırellez geleneğinin, gece yarısı ve sessiz bir biçimde başlayarak kutlanmasının Van'daki geleneği farklılaştırdığı vurgulanırken, Van halkının, geleneklerini korumak için genç kuşakla birlikte büyük çaba gösterdiği bildirildi.


Yabancıların, özellikle Avrupalıların, Anadolu'nun tarihine, kültürel değerlerine büyük ilgi duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, Doğu Anadolu Bölgesi'nin tarih ve kültür araştırmacıları için bulunmaz bir kaynak olduğunu belirtti. Ellerinde büyük olanaklar bulunan üniversitelerin çalışmalarının, tarih ve kültür araştırmaları konusunda çok yetersiz olduğunu dile getiren Prof. Cereci. Van ve yöresini bilim adamları, sanatçılar ve araştırmacılar için bir çalışma alanı haline getirmeyi amaçlayan tanıtım filmi projesinin üniversite tarafından onaylanmadığını da sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2009 Pazartesi 14:57:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?