2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

İnşaat başladı

Van'da, 20 milyon YTL'ye mal olacak bölgenin ilk ve örnek projesi olan Van Organize Tarım İşletmesi'ne start verildi. 

Van Ticaret Borsası ile Ziraat Odası Van Şube Başkanlığı'nın 25 müteşebbis ile birlikte Van-Erciş karayolu üzerinde bulunan ve bir süre önce kapatılan Ziraat Meslek Lisesi'ne ait olan 9 milyon 500 bin metrekare alan üzerinde kuracağı proje hayata geçiriliyor. Türkiye'ye model olacak projeyle ilgili bilgi veren Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, 2 bin baş kapasiteli damızlık süt sığırı işletmesinin günlük 100 ton kapasiteli olduğunu belirtti. İşletmeden açığa çıkacak gübre ve organik atıkların değerlendirilerek elektrik enerjisi üretimi yapacak biyogaz ünitesini içerdiğini vurgulayan Irak, projenin finansmanını kendi öz kaynakları, 5084 Sayılı Teşvik Yasası ve Ziraat Bankası tarafından sağlanan hayvancılık kredisi ile karşıladıklarını belirterek "Proje bu haliyle kamu, özel sektör ve meslek kuruluşu iş birliğini teşkil etmektedir" dedi. 

Toplam 40 bin metrekare kapalı alana sahip olacak olan işletmenin ilk etabı olan 14 bin 750 metrekarelik kapalı kısmının bu yıl içinde veya en geç önümüzdeki yıl ilkbahar aylarında tamamlanacağını belirten Feridun Irak, tamamını 2 yıl içerisinde bitirilmesini planladıkları projenin 20 milyon YTL'ye mal olacağını anlattı.
 
Bölgenin ilk ve tek olan projesinin tamamlanması durumunda ise 250 kişinin istihdam edeceğini vurgulan Irak, "Arazinin geri kalan kısımları işletmelerin yem ihtiyacını karşılamak amacıyla yem bitkisi yetiştiriciliğine ve ekonomik fayda sağlanmak için meyveciliğe ayrılmıştır. Bu yıl 4 kilometre uzunluğundaki bir alana 10 bin adet elma fidanı diktik. Önümüzdeki yıl da, yem bitkisi için kullanılmayan alanlara 30 bin adet ceviz ve badem ağacı dikmeyi planlamış bulunmaktayız" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 12:02:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?