4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

İpek Yolu Treni Van'dan hareket etti

Tarihi İpek Yolu güzergahındaki Türkiye, İran, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan’a gidecek olan İpek Yolu Treni, bugün Van’dan İran’a hareket etti.

Orta Asya ülkeleriyle ticareti geliştirmek ve bu ülkelerdeki Türk firmalarına destek olmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında, 23 Nisan 2005 Cumartesi günü İstanbul’dan hareket ederek ’İpek Yolu Treni’ adı verilen 19 vagonlu dünyanın ilk fuar treni, dün gece geç saatlerde Van’a geldi.

İpek Yolu Treni’nde, Arçelik, Vestel, Ülker, Paşabahçe, Efes Pilsen, İpek Kağıt gibi markaların vagonları bulunuyor. Özel olarak üretilen vagonların içini, projeye katılan firmalar tasarlayıp yaptırdı. Trende 1 restoran, 1 VIP, 2 de yataklı vagon var.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği yetkilileri, ’İpekyolu Türk İhraç Ürünleri Fuarı’ projesi çerçevesinde Türk ihraç ürünlerini sergileyecek dostluk treninin 29 Nisan 2005 Cuma günü İran’ın Tebriz kentinde olacağını bildirdi. Yetkililer, aynı gün saat 09:00’da Tebriz Genel Valisi ve Türkiye Dış Ticaret Müsteşarı’nın katılımıyla düzenlenecek olan törenle ’İpek Yolu Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın açılışı gerçekleştirileceğini belirtti.

Aynı gün Türk ve İranlı işadamlarının katılımıyla bir iş formu organize edilerek eş zamanlı ikili görüşmelerin yapılacağını kaydeden yetkililer, "Söz konusu görüşmelerde gıda, şekerleme, tekstil, inşaat malzemeleri, orman ürünleri, turizm, otomotiv yedek parça ayakkabıcılık ve diğer sektörler de temsil edilecek. Görüşmeler 30 Nisan-1 Mayıs 2005 tarihleri arasında Urumiye kentinde devam edecek. Trenin İran’da kalacağı süre zarfında söz konusu proje çerçevesinde, özel önem atfedilen İran ile işbirliği geliştirilmesine yönelik çeşitli etkinlikler de düzenlenecek" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2005 Çarşamba 14:30:09
Güncelleme :28 Nisan 2005 Perşembe 17:11:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?