5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Iraklı çocuklardan 'Türkçe Şöleni'

Irak'taki Türk özel okullarında eğitim gören öğrenciler, bu yıl düzenlenecek olan '7. Türkçe Olimpiyatları' seçmelerine katılmadan önce geldikleri Van'da okudukları şarkı, türkü ve şiirlerle Türkçe ziyafet verdi.

Iraklı öğrencilerinin Van'da düzenledikleri 'Türkçe Şöleni Gecesi'nde' Bitlis yöresine ait oyun gösterileri ile kolbastı oyunları büyük beğeni kazandı.


Irak'ta yapılan seçmelerde yarışmaya hak kazanan öğrenciler öğretmenleriyle birlikte Türkiye'ye geldiler. Van'da dün akşam Özel Serhat Liseleri Mezunları Derneği (SERMED) tarafından Anadolu Fen Lisesi salonunda düzenlenen Türkçe Şöleni Gecesi'ne katılan Iraklı öğrenciler Vanlılara Türkçe ziyafeti sundu. Türkçe olimpiyatlarında sahne alacak öğrenciler yöresel kıyafetleri salonu dolduran Vanlıları, Türkçe, Kürtçe, Farsça, Arapça ve İngilizce selamladılar. Öğrenciler birbirinden güzel türkü, şarkı söyleyip, şiirlerini okuyarak salondakilere unutulmaz bir gece yaşattılar. Süleymaniye Kız Koleji öğrencisi Sazgar Darabeg, 2 yıl önce yakalandığı MS hastalığı sonucu hayatını kaybeden Azeri asıllı öğretmenleri Gülnar Ergüneş için Azerilerin 'Ayrılık' türküsün okudu.


Erbil Işık Lisesi altıncı sınıf öğrencisi Bilal Sabri ise Ehl-i Beyt sevgisini anlatan 'Eyvallah Şah'ım Eyvallah' parçasını seslendirirken, Kerkük Çağ Koleji öğrencisi Muhammed Şakir, 'Ben seni görmeden sevdim' şiirini okudu. Aynı okuldan Erdal Hüseyin isimli öğrenci ise bir Kerkük türküsü olan 'Altın Hızma' isimli parçayı sislendirdi.


Iraklı öğrenciler tarafından hazırlanan ve yaklaşık 3 saat süren Türkçe ziyafeti salonda zaman zaman duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Salonu dolduranlar kimi zaman cep telefonlarıyla bu anı görüntülediler. Türk kolejinin halk oyunları ekibi ise Bitlis yöresine ait halk oyunu gösterisi sundu. Programın sonunda ise son zamanların favori gösterisi olan 'kolbastı' oyununu oynayarak büyük beğeni topladılar.


Türk okulları öğrencileri, 27 Mayıs - 10 Haziran tarihleri arasında Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa illerinde düzenlenecek olan 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılarak ülkelerini temsil edecekler.
 

İha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 12:33:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?