5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

İran askeri heyeti Van'da

İRAN ASKERİ HEYETİ VAN'DA

İran İslam Cumhuriyeti Hoy Kenti 1. Derece Hudut Komiseri Albay Habib Musai başkanlığındaki 9 kişilik askeri heyet, 3 ayda bir düzenli olarak yapılan, 'Sınır Güvenliği' toplantısı için Van'a geldi.

Saray ilçesi Kapıköy Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan Albay Habip Musai ve beraberindeki heyet, öğle saatlerinde Van Valiliği'ne geldi. Van Valisi Münir Karaloğlu, valilik bahçesinde karşıladığı İran heyeti ile birlikte makamına geçti. Gerçekleştirilen ziyaretin amacıyla ilgili kısa bir açıklama yapan Vali Karaloğlu, İran'la gidiş gelişleri kolaylaştırmak için Kapıköy Sınır Kapısı'nın bir an önce açılmasını arzu ettiklerini söyledi. Vali Karaloğlu, "Türkiye ile İran 400 yıldır barış ve kardeşlik

içerisinde yaşamış bölgenin iki büyük ülkesi. Son dönemde iki ülke arasında daha sık üst düzey görüşme trafiği yaşanıyor. Sınır iller olarak yapmış olduğumuz bu görüşmelerden son derece memnun olduğumuzu belirtmek istiyorum. Van'ın İran'ın Urumiye, Salmas, Hoy ve Makü şehirleriyle sınırı olmasına rağmen en büyük karasal sınırımız Hoy kentidir. Onun için Hoy ile olan ilişkilerimizi önemsiyoruz" dedi.

Sınır görevlileri arasındaki istihbarat paylaşımı ile terör ve kaçakçılıkla mücadelede gelinen noktadan da memnun olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, "Tabi iki tarafın da problemi olan terörle mücadelede sergilenen iş birliğinin bizi mutlu ettiğini belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

İran İslam Cumhuriyeti Hoy Kenti 1. Derece Hudut Komiseri Albay Habib Musai ise Vali Karaloğlu'nun sıcak ilgisinden dolayı kendilerine teşekkür ettiğini belirtti. Albay Musai, "İran İslam Cumhuriyeti'nin 1. Derece Hudut Komiseri olarak bizim en fazla sınırımız Van ili iledir. Tabii ki biz iki sorumlu yetkili olarak aynı zamanda Müslüman iki ülkenin yetkilileri olarak da birbirimize güvendikçe, birbirimizle olan irtibatımız arttıkça belirtilen sorunlar da en aza inecektir. Sınırda istenilen düzeyde bir

güvenlik sağlanmış bulunmakta. Her iki ülkenin sınır güvenliğinden sorumlu kaymakam ve komutanlara da teşekkür ediyorum. Ben kendi bölgemde güvenliği sağlamak için her türlü art niyetli kişilere fırsat tanımadığımız ve bunu fiiliyatta da gösterdiğimiz vali beyin bilgileri dahilindedir. İnşallah onu ümit ediyorum ki bir gün gelir artık sınırımızda terör, kaçakçılık gibi konular sona erer ve bizim geliş gidişlerimiz dostane ilişkiler olur" dedi.

Kısa bir aranın ardından iki tarafın yetkilileri, toplantının yapılacağı Vali Tahir Paşa Salonu'nda geçti. Toplantıya, Türkiye heyeti adına Van Valisi Karaloğlu, İran İslam Cumhuriyeti adına ise Hoy Kenti 1. Derece Hudut Komiseri Albay Habib Musai başkanlık yapacak. Geceyi Van'da geçirecek olan İran heyetinin yarın sabah saatlerinde kentten ayrılacağı belirtildi.

İRAN ASKERİ HEYETİ VAN'DA
İRAN ASKERİ HEYETİ VAN'DA
İRAN ASKERİ HEYETİ VAN'DA
İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2009 Çarşamba 13:49:05
Güncelleme :23 Aralık 2009 Çarşamba 15:02:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?