5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

İran gezisi tamamlandı

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) tarafından İran'ın Urumiye ve Tebriz kentlerine düzenlenen ticari gezi tamamlandı.


Geçtiğimiz hafta başında başlayan ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu başkanlık yaptığını geziye, Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Aslan, Meclis Başkanı Muhlis Kahraman, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Hüsamettin Çelik, VATSO Başkan Yardımcısı Osman Çelik, Yönetim Kurulu Üyeleri Ayhan Fidan, Hacı Tugay, Mustafa Kantarcıoğlu, VATSO Meclis üyeleri ve VATSO üyeleri katıldı.
Tebriz Ticaret Sanayi ve Madencilik Odasının daveti üzerine gerçekleşen gezide ilk olarak Tebriz Ticaret Sanayi ve Madencilik Odası'nda gerçekleşen toplantı oldukça verimli geçti. İki ülke ve şehir arasında ticaret hacminin artırılması ve ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği belirtilerek, 'Tebriz Van için, Van Tebriz için çok önemli' mesajı verildi. Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Tebriz Ticaret Sanayi ve Madencilik Odası toplantı salonunda yaptığı konuşmada, İran'ın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu belirterek "Tebriz ve Van iki kardeş şehir. Daha önceden başlayan ilişkilerimiz son dönemlerde giderek artmaktadır. Burada ortak amacımız iki şehir arasında daha fazla ticaret yapmak olmalıdır. Tebrizli tüccarlarla daha fazla işbirliği yapmak istiyoruz. Ancak yaşadığımız sorunlarımız mutlaka giderilmelidir. Öncelikle Kapıköy ve Razi Gümrük kapıları karşılıklı transit geçişe açılmalıdır" ifadesini kullandı.
Tebriz Ticaret Sanayi ve Madencilik Odası Başkanı ve İran Türkiye Ticaret Konseyi Başkanı Hacı Rahim Sadikyan ise, Van kentinin kendileri için çok önemli olduğunu, değerli dostu Zahir Kandaşoğlu ile ticaretin artırılması için büyük gayret gösterdiklerini belirterek "Tebriz nasıl Van için çok önemli ise Van da bizim için çok önemlidir. İki ülke arasında ticaretin artırılması için çok çaba gösteriyoruz. Siyasilerimize sorunların giderilmesi için baskı kurmalıyız. Ticaret karşılıklı güven, ziyaretlerle daha çok artacaktır. Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaptığı bu ziyaretle yeni bir sayfa açılmıştır" dedi.


Daha sonra Van'dan giden tüccarlar 7 sektörde İranlı iş adamları ile bir araya gelerek çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiler. Görüşmelere İran tarafından Doğu Azerbaycan Eyaleti Sanayi ve Ticaret Kurumu Başkanı Sadık Necefi, Tebriz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İran Türkiye Ticaret Komisyonu Başkanı Hacı Rahim Sadikyan, Türkiye Cumhuriyeti Tebriz Başkonsolosu Zeki Turgut ve çok sayıda yetkili katıldı.


KANDAŞOĞLU EYALET GENEL VALİSİ İLE GÖRÜŞTÜ
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Çelik, ESOB Başkanı Hüsamettin Çelik, Yönetim Kurulu Üyeleri Ayhan Fidan, Hacı Tugay'dan oluşan heyet Doğu Azerbaycan Eyaleti Genel Valisi Alirıza Beygi ile görüştü. VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Bölge Valisi Beygi'den Kapıköy Gümrük Kapısı'nın İran bölümündeki Razi Sınır Kapısı'nın biran önce hizmete girmesi gerektiğini belirterek "Yıllardır süren çalışmaların bitirilmesi iki ülke arasındaki ticaretin artırılmasına katkı sunacaktır. Kapıköy ve Razi kapıları Tebriz ve Van'ı birbirine daha yakınlaştıracaktır. İnsanlarımız daha sık gidip gelecektir. Turizm, ithalat ihracat konularında daha çok işbirliğimiz olacaktır. Yıllardır bitirilmesi gereken Razi Sınır Kapısı maalesef bitirilmemektedir. Sınır kapısındaki binalarınız çok bakımsız ve yıllardır süren inşaatlar maalesef bitirilemiyor. Bu sorunun giderilmesi sizlere bağlıdır. Ayrıca sizlerden tarım ürünleri alarak ülkemize getiren tüccarlarımıza ve esnaflarımıza zorluklar yaşatıyorsunuz. Özellikle akaryakıt konusunda buraya gelen üyelerimiz araçları ile yollarda kalmaktadır. Eğer İran gibi bir petrol ülkesi bunu yapıyorsa, bu oldukça düşündürücüdür. Sizinle ticaret yapan üyelerimize gereken ilgi ve desteği göstermenizi istiyorum" dedi.
Doğu Azerbaycan Eyaleti Genel Valisi Ali Rıza Beygi ise Tebriz ve bölgesi İran'ın en verimli yerlerinden biri olduğunu belirterek "Tebriz bir sanayi, ticaret ve kültür kenti. Doğu Azerbaycan'ın başkentidir. Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın ilimize gelerek bizlerle görüşme yapması çok önemli. Siz ve değerli heyetinizi saygıyla selamlıyorum. Razi Sınır Kapısı'nın bitirilmesi ve hizmete girmesi için bu yıl ödenek ayrıldı. İnşallah en kısa sürede tamamlanarak, Van ile ulaşımımız daha kısa mesafeye düşer. Bana aktardığınız bu sorunların giderilmesi için özel talimat vereceğim. Bu vesile ile Vanlıları da burada görmek bizleri mutlu etmektedir" dedi.


VATSO HEYETİ 8. ULUSLARARASI URUMİYE FUARI'NDA
Tebriz gezisini tamamlayan VATSO heyeti, Urumiye'de başlayan 8. Uluslararası Urumiye Ticaret Fuarı'na da katıldı. Sabah saatlerinde Urumiye Ticaret Sanayi ve Madencilik Odası'nda yapılan toplantıda iki şehir tüccarları bir araya geldi. VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, yaptığı konuşmada İran'la ticaret yapmak için çok çaba gösterdiklerini belirterek "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti yeni sınır ticaret kararnamesi yayınlayarak İran'la yapılan ticareti çok önemsediğini gösterdi. Sizlerde kendi hükümetinize baskı yaparak, kararnamemize karşılık vermelisiniz. Bizler sizleri önemsiyoruz. Sizinle ticaret yapmak istiyoruz. Samimi ve birbirimize güvenmeliyiz. Ancak bu şekilde iki şehir arasındaki ticarette gelişme sağlayabiliriz" ifadesini kullandı.
Urumiye Ticaret Sanayi ve Madencilik Odası Başkanı Hasan İntizar da her yıl düzenledikleri Urumiye Fuarı'na Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın çok ilgi gösterdiğini belirterek "Bizler sizlerin samimiyetine inanıyoruz. Son çıkarılan kararnamedeki gelişmeler çok önemli. Sizlerle ticaret yapmak isteyen insanlarımıza her türlü rehberliği yapacağımızdan şüpheniz olmasın" dedi.
Urumiye Fuar Merkezi'nde gerçekleşen 8. Uluslararası Urumiye Fuarı'na VATSO'nun katkılarıyla 11 Türk Firması katıldı. Türkiye'den sadece Vanlı firmaların iştirak ettiği fuarda, Kuzey Irak, Ukrayna, Çin, Japon, Kore, Almanya, İngiltere'den firmalarda katılım gösterdi. VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, her yıl olduğu gibi bu yıl da fuarın en çok ilgi çeken Türk firmalarını ziyaret etti.

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 19:18:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?