5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

İran Heyeti Van'a geldi

İran İslam Cumhuriyeti Salmas Kenti 1. Derece Hudut Komiseri Albay Şerham Abasi başkanlığındaki 9 kişilik askeri heyet, 3 ayda bir düzenli olarak yapılan 'Sınır Güvenliği' toplantısı için Van'a geldi.

Sabah saatlerinde Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Esendere Sınır Kapısı'nda 2 araçlık konvoy ile Türkiye'ye giriş yapan Albay Şerham Abasi ve beraberindeki heyet öğlen saatlerinde Van'a geldi. Van Valisi Özdemir Çakacak, tarafından bahçede karşılanan İran heyeti, daha sonra valilik makamına geçtiler.

Gerçekleştirilen ziyaretin amacıyla ilgili kısa bir açıklama yapan Vali Çakacak, iki ülke arasında imzalanan antlaşmalar gereğince karşılıklı olarak sınır görüşmelerini içeren bu tür toplantıların yapıldığını belirtti. Bu tür toplantılarda hem sınırda vuku bulan olayların en aza indirilmesi hem de iki ülke arasındaki ilişkilerin daha dostane, sıcak ve kardeşçe gelişmesine vesile olduğunu kaydeden Vali Çakacak, "Bu tür toplantılar hem sınırda yaşanan olayları azalmakta hem de iki ülke arasındaki ilişkileri pekişmektedir. Bu toplantımızın da hayırlı olmasını temenni ediyoruz" dedi.

Daha sonra kısa bir açıklama yapan Salmas Kenti 1. Derece Hudut Komiseri Albay Şerham Abasi, iki ülke arasındaki sınırın her zaman dostluk ve kardeşlik sınırı olduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki görevli güvenlik görevlileri sayesinde şuanda sınırda kalıcı ve istenilen bir güvenliğin tesis edildiğini söylemek istediğini kaydeden Abasi, "Bu geliş gidişler, aramızdaki toplantılar mevcut dostluğumuzun da pekişmesine vesile olduğunu burada vurgulamak istiyorum. Cenab-ı Allah'tan dileğim, temennim sınırımızda şuanda şahit olduğumuz kalıcı güvenliğin ilelebet devam etmesini diliyorum" dedi.

Bir gazetecinin, son dönemlerde İran askerlerinin özellikle kaçakçılara yönelik açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden bazı vatandaşlar olduğunu hatırlatması üzerine ise Vali Çakacak, "Bu sınır görüşmelerimizin amacı da bu. Önemli konuların başında sınırda olan konuların burada gündeme getirilmesidir. Masaya yatırılacak. Karşılıklı olarak görüşmeler olacak" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardında İran heyet, Van Valisi Özdemir çakacak tarafından İpekyolu Caddesi üzerinde bulunan bir lokantada verilen öğlen yemeğine katıldılar. İran ve Türk heyetleri öğleden sonra Vali Tahir Paşa Salonu'nda gerçekleştirilecek olan 'Sınır Güvenliği' toplantısına katılacaklar. Toplantıya, Türkiye heyeti adına Van Valisi Özdemir Çakcak, İran İslam Cumhuriyeti adına ise Salmas Kenti 1. Derece Hudut Komiseri Albay Şerham Abasi başkanlık yapacak. Geceyi Van'da geçirecek olan İran heyetinin sabah saatlerinde kentten ayrılacağı belirtildi
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 14:31:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?