5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

İran heyeti Van'da

Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında her yıl iki defa düzenlenen 'Sınır Güvenliği' toplantısının bu yılki ilk bölümü Van'da başladı.


Sabah saatlerinde Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan Gürbulak Sınır Kapısı'nda Türkiye'ye giriş yapan Makü 1. Derece Hudut Komiseri Yarbay Muhammed Ali Bahtiyari Başkanlığı'ndaki 10 kişilik İran heyeti 'Sınır Güvenliği' toplantısı için Van'a geldi. İran heyetini valilik bahçesinde karşılayıp makamına çıkaran Vali Münir Karaloğlu, gerçekleştirilecek toplantı ile ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. İran ile Türkiye'nin dost ve kardeş iki ülke olduklarını söyleyen Vali Karaloğlu, İran heyetini ağırlamaktan onur duyduğunu ifade etti.

Dost olan iki ülkenin bu iyi ilişkileri gelecekte daha iyi seviyelere çıkacağını ümit ettiklerini vurgulayan Vali Karaloğlu, kendisi gibi Yarbay Bahtiyari'nin da görevine yeni atandığını anımsatarak, "Bu yeni dönemde ilişkilerimiz üst seviyeye çıkacaktır. Tahran Antlaşması'na göre yılda iki kız sınır güvenliği toplantısı yapmamız gerekiyordu. Ülkemizdeki seçim süreci sebebiyle ilk toplantıyı yeni yapıyoruz. Heyetin uygun göreceği bir vakitte ikinci toplantı için bizler Makü'ye gitmek isteriz" şeklinde konuştu.


Daha sonra kısa bir açıklama yapan Yarbay Muhammed Ali Bahtiyari ise kendisinin de yeni atandığını, her iki sınır il olarak geçmişte olduğu gibi bundan sonra da iyi ilişkiler içinde olacaklarını söyledi. Kocaeli Depremi'nin 10. yıldönümü olduğunu hatırlatan Yarbay Bahtiyari, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar dileklerinde bulundu.


Önümüzdeki yıllarda dünyada savaşların bitmiş olması ve insanların rahat ve güzel günlere kavuşması temennisinde de bulunan Yarbay Bahtiyari, "Türkiye ve İran İslam Cumhuriyeti dost iki ülkedir. Dost olan bu iki ülkenin dost sınır illeri bu dostluğu pekiştirerek devam ettireceklerdir. Hudutlarımızda şimdiye kadar önemli bir olay olmadı. Bundan sonra da karşılıklı iyi ilişkiler sonucu bir olay olmayacağına inanıyorum. Bu sınır güvenliği sayesinde sınırın her iki tarafından yaşayan insanlar huzurlu bir hayat yaşıyorlar" dedi.


Yarbay Bahtiyari, Vali Karaloğlu'nun şahsında Türkiye'nin yaklaşan 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı da kutladı.
İran ve Türk heyetleri, öğleden Van Valisi Karaloğlu ve Makü 1. Derece Hudut Komiseri Yarbay Muhammed Ali Bahtiyari başkanlığından toplanarak sınır güvenliğini konuşacaklar. Geceyi Van'da geçirecek olan İran heyetinin yarın sabah saatlerinde kentten ayrılması bekleniliyor.

İha
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2009 Pazartesi 18:51:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?