6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

İran heyeti Van'da

İRAN SINIR GÜVENLİĞİ HEYETİ VAN'DA

Van Valisi Münir Karaloğlu, son dönemde İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti hudut makamları arasında ciddi bir işbirliği ve bilgi paylaşımı olduğunu belirterek, "Bu işbirliği ve bilgi paylaşımının devamı iki ülke halkının güvenliği açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

İran İslam Cumhuriyeti'nin Urumiye şehri ile Türkiye Cumhuriyeti'nin Van kenti arasında belli aralıklarla yapılan 'Sınır Güvenliği' toplantıların biri daha Van'da başladı. Sabah saatlerinde Esendere Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan Urumiye 1. Derece Hudut Komiseri Albay Seyid Vahid Musevi'nin başkanlığındaki heyet, öğlen saatlerinde Van'a geldi. 6. Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay İsmail Gürgen ve İl Emniyet Müdürü Ayhan Falakalı ile birlikte İran heyetini valiliğin bahçesinde karşılayan Vali Münir Karaloğlu, makamında gerçekleşen ziyarette toplantı hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 1937 tarihli yapılan Tahran Anlaşması gereği devamlı düzenlenen toplantılardan bir tanesinin Van'da yapıldığını hatırlattı. Son dönemde İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti hudut makamları arasında ciddi bir işbirliğinin olduğunu belirten Vali Karaloğlu, "Ciddi bir bilgi paylaşımı var. Bu işbirliğinin ve bilgi paylaşımının devamının iki ülke halkının güvenliği açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ilişkileri daha nasıl geliştirebiliriz? Sorunlarımız nedir? Çözüm yolları nelerdir? Şeklinde bir toplantı yapacağız. Toplantının iki ülke halkı için hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Tercüman aracılığı ile yapılan toplantı ile ilgili bilgi veren Urumiye 1. Derece Hudut Komiseri Albay Seyid Vahid Musevi ise, her iki ülkenin güvenlik güçlerinin gösterdiği çaba neticesinde bugün müşterek sınırlarda arzu edilen bir güvenliğin söz konusu olduğunu kaydetti. Bu işbirliğini geliştirilerek devam edeceklerini de vurgulayan Musevi, "Sınır sakinlerimizin daha rahat bir yaşama kavuşmaları için çaba göstereceğiz. Yapacağımız görüşmede güvenliği daha çok sağlamak için ne tür önlemler alabiliriz? Bunlar üzerinde görüş alışverişinde bulunacağız" dedi.

Sınırdaki her 2 ülkenin vatandaşlarının sınır ticareti konusunu nasıl geliştirebileceği konularını da görüşeceklerini belirten Albay Musevi, "Şunu söyleyebilirim, bugün sınırımızda arzu edilen güvenli bir sınıra doğru gidiyoruz. Güvenliğin yanında sınır ticareti de gelişiyor. Sero-Esendere Sınır Kapısı'nda da görüldüğü gibi bir canlılık var. İki ülke arasındaki ticarette de bir ivme kazandığını görebilirsiniz" şeklinde konuştu.

Toplantı, yapılan açıklamaların ardından basına kapalı devam etti. Öğleden sonra ise Van Valisi Münir Karaloğlu başkanlığından heyetler arası görüşmelerin yapılacağı kaydedildi.

İRAN SINIR GÜVENLİĞİ HEYETİ VAN'DA
İRAN SINIR GÜVENLİĞİ HEYETİ VAN'DA
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2010 Salı 15:14:04
Güncelleme :5 Ekim 2010 Salı 15:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?