3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

İrandan gelen şöförlere dikkat

Türkiye'de son yıllarda İran yolcu otobüslerinin karıştığı kazalarda büyük artış gözleniyor. 
Kazaların en önemli sebepleri ise İranlı sürücülerin trafik kurallarına uymaması, keskin virajlı ve riskli yollar karşısındaki acemiliği ve ülkelerindeki otoban alışkanlığı ile Türkiye'de aşırı sürat yapmaları olarak sıralanıyor. 

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi yakınlarında meydana gelen ve 16 kişini hayatını kaybettiği son kazanın ardından olayların nedenleri konusunda farklı değerlendirmeler yapılmaya başlandı. 

Ağrı'nın Gürbulak ve Hakkari'nin Esendere Sınır Kapıları'ndan Türkiye'ye giriş yapan ve turistik gezilerin yanında çoğunlukla Suriye'nin Kerbela bölgesine giden İran yolcu otobüsleri, son 2 yıl içinde onlarca kazaya karıştı. Tek ve çift taraflı kazalarda yaklaşık 30 kişi hayatını kaybederken 140 kişi de yaralandı. Kazaların çoğunlukla yağışlı havalarda keskin virajlarıyla büyük tehlike arz eden Tendürek Dağları bölgesinde olması, sürücü hatalarını ön plana çıkarıyor. 

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan, meydana gelen kazalar ve hayatını kaybeden, yaralanan İranlılar için üzüldüklerini belirtti. Kazalarla ilgili İHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Alpaslan, İran'ın dünyada en fazla trafik kazası yaşanan ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Petrol zengini olan İran'da karayollarının çok modern, otoyol sayısının ise çok fazla olduğunu anlatan Alpaslan, "Bu yollar yüzünden İranlı sürücüler kendilerine çok güveniyor. Bu yollarda trafik
kurallarını hiçe sayarak çok hızlı araç kullanıyorlar. Ama bizim ülkemizdeki yollar çoğunlukla aynı standartta değil. Özellikle Tendürek gibi dağlık bölgelerde sert virajlar yağışlarla beraber büyük tehlike arz ediyor. İranlı sürücüler buna pek alışık değil. Ülkemizin aksine İran'da özellikle yolcu otobüsleri dünya şartlarına göre çok modern değil. Eski model, teknik özellikleri düşük araçlar kullanılıyor. Kısacası, demode araçlar, bizim yollarımıza yabancı sürücüler ve trafik kurallarına uyulmaması, kazaların en önemli nedenleri arasında sayılabilir" ifadelerini kullandı. 

Şehirlerarası yolcu otobüsü sürücüleri ise asıl sorunun İran'daki geniş ve düz yollara alışan sürücülerin Türkiye'deki yollara uyum sağlayamaması olduğunu anlattı. Türkiye'deki yolları bilmeyen sürücülerin özellikle yağışlı havalarda aşırı hız yaptığını söyleyen sürücüler, kazaların çoğunlukla bu yüzden meydana geldiğini savundu.
İran yolcu otobüslerinin karıştığı kazalar arasında en çok can kaybına sebep olanı, önceki gün Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde meydana geldi. Bu kazada, turistik bölgeleri gezdikten sonra ülkelerine dönmek isteyen Ermeni asıllı İranlı vatandaşlardan 16'sı hayatını kaybederken, 32'si de yaralandı. Bunun dışında son 2 yıl içinde meydana gelen bazı büyük kazalar ise şöyle:
"31.08.2008 tarihinde Ağrı'nın Patnos ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 5 kişi hayatını kaybetti. 27.08.2008 tarihinde Gaziantep-Şanlıurfa karayolunda meydana gelen kazada 29 kişi yaralandı. 07.07.2008 tarihinde Kilis'teki kazada 1 kişi hayatını kaybetti. 22.11.2007 tarihinde Ağrı Diyadin ilçesindeki kazada 16 kişi yaralandı. 12.11.2007 tarihinde Van-Erciş karayolu üzerinde meydana gelen kazada 2 kişi öldü, 46 kişi yaralandı. 25.10.2007 tarihinde Sivas'ta meydana gelen kazada ise 4 kişi öldü, 29 kişi yaralandı."

iha
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 11:32:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?