2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

İranlı Albay'dan İHD'ye ziyaret

Van'da kaybolduğu iddia edilen İranlı Albay Mohammadreza Arian İnsan Hakları Derneği Van Şube Başkanlığı'nı ziyaret etti.

28 Ağustos 2008 tarihinde Mohammadreza Arian isimli bir sığınmacının can güvenliği olmadığı gerekçesiyle kendilerine başvuruda bulunduğunu belirten İHD Van Şubesi Mülteciler Komisyonu Başkanı Cahit Bozbay, İran Ordusu'nda albay rütbesiyle görev yapan bu kişinin mevcut hükümet ve rejimle bazı sıkıntılar yaşadığı ve bu sıkıntılardan dolayı orada tutuklanma riskine karşı kaçıp Türkiye'ye sığındığını söyledi.

Bozbay, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Van Ofisi'ne müracaat eden Albay Arian'ın burada can güvenliğinin tehlikede olduğunu kaydetti. Bozby, "Arian'ın iddialarına göre İran istihbarat güçlerinin kendisini takip ettiğini ve can güvenliğinin tehlikede olduğunu söylüyor. Arian'ın, bu anlamda kendisinin hem İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne hem de BMMYK Van Ofisi'ne dilekçe vererek bir başka ile nakli yada uluslararası korumanın kendisine sağlanması talebinde de bulunmuş. Arian, bugüne kadar herhangi bir sonuç almadığını ve can güvenliği tehlikesinin halen olduğunu iddia ediyor. Bu konuda biz yine basın aracılığıyla gerek BMYK'ya gerekse İçişleri Bakanlığı'nın bu kişinin can güvenliğini bir an önce sağlanmasını ve mümkünse başka bir ile naklinin talep ediyoruz" dedi.

Bazı basın yayın organlarında çıkan Albay Arian'ın geldiği Van'da bir aydır haber alınmadığı ve kayıp olduğu şeklindeki haberlerin de gerçeği yansıtmadığını belirten Bozbay, bunların doğru olmadığını ifade etti. Bozbay, "Albay Arian halen Van'da yaşıyor. Ancak can güvenliği olmadığı için çok sık dışarı çıkmadığını biliyoruz. Bunun böyle bilinmesini istiyoruz" diye konuştu.

Bozbay'ın İHA muhabiri ile röportaj yaptığı sırada yanında bulunan 2 kişi ile İHD Van Şube Başkanlığı'nı ziyaret eden Albay Arian, can güvenliğinin olmadığını öne sürerek görüntü ve fotoğraf alınmasını istemedi. Bir süre Bozbay ile özel olarak görüşen Albay Arian, daha sonra beraberindekilerle birlikte binanın garaj kapısından çıkarak evine gitti.

Albay Arian, Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad döneminin başlamasından bu yana İran halkına ve rejim karşıtlarına işkence ve baskı yapıldığına ilişkin hazırladığı bilgi ve belgeleri elektronik posta yoluyla uluslararası örgütlere sızdırdığı öne sürülüyor. İddiaya göre, İran gizli servisi tarafından takibe alınan Albay Arian'ın, görev yaptığı birimdeki odasına gizli kameralar yerleştirildiği ve ölümle tehdit edildiği için öldürülme korkusuyla eşi ve iki kızını yanına alarak 3 ay önce Türkiye'ye kaçmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2008 Pazar 16:12:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?