6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

İşçilerin bayram sevinci

VAN'DA 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI KUTLAMALARI

Van'da 1 Mayıs İşçi Bayramı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) Bölge Müdürlüğü bahçesinde toplanan çeşitli sendikalara üye işçilerin 1 Mayıs kutlamasına AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu da katıldı. Türk-İş, Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) ve Yol ve İş Sendikası (Yol-İş) yöneticileri ile üyelerinin katıldığı program, işçilerin çektiği halaylarla başladı. Çekilen halayların ardından bir açıklama yapan Türk-İş İl Temsilcisi ve TES-İş Şube Başkanı Naif Balandi, 1 Mayıs'ın tüm dünya

emekçilerinin bayramı olduğunu ifade etti. Balandı, "Dünya herkesin barış ve kardeşlik içinde yaşadığı, herkesin insanca ve özgür olarak yaşadığı bir yer olmalıdır. Dünyada savaş değil, barış egemen olmalıdır. Ne yazık ki bu topraklarda hala üretenin, çalışanın, vergi verenin, alın teri akıtanın değil, ekonomik iktidarı elinde bulunduranın düdüğü ötüyor. Her bir yanı cennet gibi ülkemizde bu topraklarda hepimize yetecek kadar kaynak var. Ancak iş yok, üretim yok. İşte ülkemizin yaşadığı büyük sıkıntı

budur. Okuyan ve okumayan gençlerimiz gelecek korkusu ile yaşamaktadır. Her yıl binlerce insanımız okuldan atılmakta, okullardan mezun olan gençlerimiz sokaklarda iş aramaktadır. İşte bizim için en büyük tehlike budur" dedi.

Yol-İş Van 1 No'lu Sendika Başkanı Salih Çalımlı ise, küresel sermayenin kıskacındaki ülkenin her gün daha fazla işsizliğe, yoksulluğa ve gevensizliği sürüklendiğini söyledi. Çalımlı, ülkenin kaynaklarını yağma ve talan politikalarıyla uluslararası sermayeye açtığını belirtti. Özelleştirme politikalarıyla fabrikaların kapandığını ya da sermayeye peşkeş çekildiğini ifade eden Çalımlı, "Büyüklerimiz çok iyi biliyorlar bizim bu gölgede sanayi, fabrika yok. İş alanı çok daralmış. Gerçekten sizler de müşahede

ediyorsunuz ki bizim kamu kurum ve kuruluşlarında maalesef işçiler can çekişiyor. Kamuda çalışanlar maalesef erim erim eriyor. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü olarak 15-20 sene önce 4 bin civarında işçi çalışırken, Van, Bitlis, Muş ve Hakkari'de şuan 660 kişiye düştü. Az öncede bahsettiğim gibi sanayinin ve üretimin olmadığı bu bölgede TEDAŞ, DSİ, Karayolları ve İl Özel İdaresi bunların her biri bacasız bir fabrika idi. Bu kurumlarda çalışan ortalama 20 bin insan maaşlarını aldıkları zaman bir paylaşım

oluyordu. Bu paylaşım nasıl oluyordu, piyasaya dağıldığı zaman esnafımız buradan nasibini alıyordu" diye konuştu.

 

"İŞ VERENİN KARŞISINA YÜZDE 80-90 CİVARINDA HAKSIZ TALEPLERLE GİDİYORUZ"

Çalımlı, 7,5 senedir profesyonel kadroda sendikacılık yaptığını, iş verenin karşısına yüzde 80-90 haksız taleplerle gittiklerini ifade ederek, "Maalesef ne yapıyoruz bu sefer. Ya rica ediyoruz, ya boynumuzu büküyor ya da yalvarıyoruz. Bu olmuyor. Bu konularda boşluk bırakmayacağız. İşte boşluk bıraktık, ben görevime sadık kalmadığım zaman yani nasılsa kadromu aldım, dağ gibi sendikam da var arkamda, bana kimse bir şey yapamaz mantığı da yanlıştır. Biz de sebep olduk. Zaten en hazin olan durum da budur.

Biz siyasileri anlıyoruz, kendi programlarına koyuyorlar. Biz işvereni de anlıyoruz, çünkü bizden rahatsızdırlar. Aramızda var onları tenzih ediyorum. Ama kamuda örgütlü işçiyi sevmiyorlar. Biz de kendi bindiğimiz dalı kestiğimiz zaman işte orada kıyamet kopuyor. İşte olmaması gereken de odur. İşimize aşımıza, çoluk çocuğumuz için ne Salih, ne Ali Veli için, ne sendika ne de başka bir iş veren için. Kendi çoluk çocuğumuzun geleceği için, devletimiz, vatanımız için gerçekten büyük mücadeleler vermeliyiz"

dedi.

Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de taşeron firmalarda çalışan işçilerin mesai saatlerinin belli olmadığını söyleyen Çalımlı, "Taşeron firma yetkilileri istediği zaman, cumartesi, pazar ve 8 saat yerine 12 saat çalıştırır. Ve bu arkadaşlarımız asgari ücret alıyor. Her tarafta bu arkadaşlarımızla ile ilgili sıkıntılar çekiyoruz. Ne olur diyoruz, bu yolu açmamız lazım. Ne yapıp edip onların da desteği ile sendikaya kazandırmamız lazım. Örgütlerden korkmamak lazım. Çünkü insanoğlu biraz merhametsiz olabiliyor.

Hepimiz de ufak tefek çalışan insanları görüyoruz. Kendisi trilyonları kazanır, ama 200 milyon işçi emeği alınteri karşılığı verdiği zaman maalesef kendisine dokunuyor. O açıdan örgütlü toplum kesinlikle olmalıdır" şeklinde konuştu.

AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ise, Emekçi ve Dayanışma Günü'nde siyaset yapmayacağını belirterek, ''Ülkemizde memurun, işçinin ve bürokratın sorunları var. Ama bunların her birini çözmek için ayrı ayrı ilgilenmek hükümetlerin asli görevlerinden birisidir. Bunun için büyük gayret sarf ediyoruz. Türkiye'nin her bir tarafında 1 Mayıs coşku ile kutlanıyor. Engeller tek tek kaldırılırken ülkede birçok şey değişmeye başladı" dedi.

Mahalli sanatçıların söylediği Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde halay çeken işçiler, birbirlerine karanfiller vererek bayramlarını kutladılar.

VAN'DA 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI KUTLAMALARI
VAN'DA 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI KUTLAMALARI
VAN'DA 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI KUTLAMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2010 Cumartesi 12:41:05
Güncelleme :1 Mayıs 2010 Cumartesi 22:49:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?