3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

İsim tartışması büyüyor

Van Sanayi ve Ticaret Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, bir öğretim görevlisinin Van Gölü'nün adının 'Tatvan Denizi' olduğuna dair açıklamalarda bulunmasına tepki gösterdi.


VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, 'Van Gölü' isminin tüm insanların belleğine yerleşmiş olduğu belirtildi. İlgilenilmesi gerekilen konunun Van Gölü'nün adının değil kirliliğinin olduğunun anlatıldığı açıklamada "Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, 12.09.2008 tarihli yerel gazetelere yapmış olduğu açıklamada bir el yazması esere dayanarak Van Gölü'nün Tatvan Denizi olarak anıldığını belgelediğini ifade etmektedir. Sayın hocanın sadece bir ilin ismi ile özdeşleşmiş olmaktan çok dünya değeri haline gelen ve tüm dünya literatürüne Van Gölü olarak geçmiş ve tescillenmiş gölün, ismi üzerinde spekülatif ve medya gösterisi olarak tanımlanacak bu yaklaşımın bilimsel bir temel oluşturduğunu iddia etmek mümkün değildir. Milyonlarca yıl öncesinden bu yana havzada yaşayan insanların ve medeniyetlerin farklı tanımlamaları ve isimlendirmeleri ile ifade edilen bu dünya değeri, binlerce yıldan bu yana Van Gölü olarak tüm dünyanın belleğine yerleşmiş bulunmaktadır. Hocalarımızdan daha bilimsel, daha etkin ve insanlık yararına çalışmalar beklerken bu neviden spekülatif ifadelere konu çıkışlar görmek doğrusu bizleri üzmektedir" diye belirtti.


Bu tür çalışmaların Van Gölü havzasındaki yerleşkeleri isim nedeniyle birbirine düşüreceği belirtilen açıklamada "Komşu yerleşimler arasında polemikler yaratmaya hizmet eden bu açıklamanın gerçeklikle ve bilimsellikle hiçbir ilgisi olmadığını hatırlatmayı ve bu duygularımızı kamuoyumuzla paylaşmayı uygun görüyoruz" ifadelerine yer verildi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 16:05:34
Güncelleme :12 Eylül 2008 Cuma 16:11:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ela tunç IP: 85.104.118.xxx Tarih : 15.09.2008 13:30:57

hayret bi şi yaa,başka sorununuz yok şimdi de isim kavgasına mı tutuştunuz?bi ara göl mü deniz mi tartışması vardı şimdi de bu.ne saçma şeylerle uğraşıyosunuz.orası göl ve coğrafi literatürde de van gölü diye geçiyo.