4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

İşte doğunun hali pür melali

Van’da dar gelirli ailelere yardım amaçlı kurulan Van Gölü Feneri Derneği yöneticilerinin, 3 bin aile ile yaptığı ankette, ailelerin yüzde 30’nun evinde tuvalet ve banyo olmadığı, birçoğunun halen siyah beyaz televizyon izledikleri, bin ailenin yiyecek ekmek bile alamadığı ortaya çıktı.

Bir yıl önce kurulan ve fakirlerin umut kapısı olarak görülen Van Gölü Feneri Derneği’ne şimdiye kadar 10 bin ailenin müracaat ettiği bildirildi. Gönüllü olarak görev yapan dernek yöneticileri müracaat eden aileleri ekipler halinde evlerinde tek tek ziyaret edip yerinde tespit yaparak yardım ulaştırmaya çalışıyor.

Dernek yöneticileri, Van merkezde yaşayan 3 bin aile ile yapılan görüşmelerde yaptıkları bir anket çalışmasında ise ilginç ve düşündürücü sonuçlar ortaya koydu. Ailelerin tuvaletsiz, banyosuz, susuz evlerde yaşadıkları, hala siyah beyaz televizyon izledikleri ortaya çıktı. Van Gölü Feneri Derneği Genel Sekreteri Mehmet Feyat yapılan anketlerde şu sonuçların çıktığını açıkladı:

"Nüfusu 500 bini aşan kentte 3 bina aile yapılan anket çalışmasında 957 ailenin tuvalet, 846’sında, banyo, 215 ailenin evinde ise su şebekesi bulunmuyor. 3 bin ailenin 10 bin 540 çocuğundan ancak 3 bin 654’ü nün ilköğretime, 357’sinin liseye, 46’sının ise üniversiteye gittiğini, bu ailelerden telefonu olan sayısı ise 708 olarak tespit edildi."

Ankette ortaya çıkan tablonun bölgenin kanayan yarası olduğunu hatırlatan Feyat, bu durumun düzeltilmemesi halinde toplumun çok büyük sıkıntı çekeceği uyarısında bulundu.

Yaptıkları araştırmada Van’ın iki yüzünü gördüklerini ifade eden Feyat, "Göçten dolayı gelen insanların kaldıkları yukarı mahalleler şehir merkezine en fazla 3 kilometre uzaklıktadır. Buralarda insanlar aç, sefil, yoksulluk ve hastalığında pençesinde kıvranırken, öbür tarafından bazı kesim insanlarımız lüks arabalar, evler ve keyif içinde yaşayan bir topluluk göze çarpıyor. Bu iş sadece bir, iki dernekle bitirilecek bir olay değil. Top yekun bütün insanlar yardıma muhtaç insanlara gücü yettiği kadarıyla sahip çıkması gerekir. Bir yıl içinde bize müracaat eden aile sayısı 10 bin civarındadır. Evine ekmek dahi alamayacak durumda olan bine yakın aile vardır. Bu insanlar bizim gerçeğimiz. Gözlerimizi kapatarak bunları görmezden gelemeyiz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2005 Pazartesi 16:49:15
Güncelleme :17 Mayıs 2005 Salı 14:25:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?