4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

İşte Hıdırellez'in hikayesi

Halk arasında Hızır Aleyhisselam ve İlyas Aleyhisselam’ın buluşma günü olarak kabul edilen Hıdırellez, Van’da kutlandı. Hıdırellez Günü nedeniyle Akköprü Mahallesi’nde bulunan Akköprü Deresi kenarı, gecenin karanlığında akın eden vatandaşlarla doldu.

5 Mayıs gününü 6 Mayıs’a bağlayan gecede dileklerin kabul edildiğine inanan vatandaşlar, sabahın ilk ışıklarına kadar yaktıkları mumlarla bol bol dua etti.

Hıdırellez sabahı ise, gün doğmadan kağıtlara yazılan dileklerin akarsuya atılması halinde, isteklerin o yıl içinde gerçekleşeceği düşünceyle vatandaşlar, dilek kağıtlarını sardıkları taşlarla birlikte dereye attı. Kimileri taşlarla ev ve araba şekli yaparken, kimileri bezlerde beşik ve bebek yaptı.

Genç kızların başına tülbent atarak el çırpan kadınlar, bahtlarının açılacağına inandıklarını söyledi. Songül Altan isimli bir vatandaş da Türk bayrağını dere kenarına dikerek bol bol dua etti.

Su kanalı üzerinden 7 kez geçip, çevrede bulunan ağaçlara bez bağlayan, sabah namazını da dere kenarında kılan vatandaşlar, tuttukları dileklerin gerçekleşeceğine inandıklarını söyledi.

HIDRELLEZ İNANIŞLARI

Edinilen bilgiye göre, Hıdırellez kavramı, ’Ruz-ı Hızır’ ve ’Ruz-ı Kasım’ diye ikiye ayrılıyor. Ruz-ı Hızır’ın, ’yaz mevsiminin başlangıcı’ sayıldığına inanılıyor. 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar süren 186 günlük bu dönem, ’Hızır Günleri’ adıyla anılırken, 9 Kasım-5 Mayıs tarihlerini içine alan Ruz-ı Kasım kış devresi ise ’Kasım Günleri’ olarak isimlendiriliyor ve 178 gün sürüyor.
Halk arasında; evlenmek isteyen erkeğin özel bir surette hazırlanmış tuzlu çöreği 5 Mayıs akşamı yiyerek gece uykusuna yattığı takdirde rüyasında evleneceği kızı göreceğine inanılır. Hıdrellez Günü için önceden ekmek pişirilir, bu ekmek parçalanmaz. Sofraya tam olarak konur. Tam ekmek ailenin bütünlüğünü simgeler. Çocuğu olmayan kadınların ise, 5 Mayıs akşamı abdest alıp namaz kıldıktan sonra, bezden yaptığı bebeği, gül ağacının dibine koymasıyla çocuğunun olacağına inanılır. 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan akşam, soyduğu elmayı, yastığının altına koyup yatan gencin, gece rüyasında evleneceği kişiyi göreceği inanışı da yaygındır.

BOLLUK VE BEREKET UMUDU

Hıdrellez Günü için Güneş doğmadan kalkılır. Geç kalkanların, şafak vakti evleri dolaşan Hızır’dan nasiplenemeyeceğine inanılır. İnanışa göre; Hıdırellez sabahı, gün doğmadan bir kağıda yazılan dilek akarsuya atılırsa, o istek o yıl içinde gerçekleşir, kısmetinin açılmasını isteyen genç kız veya delikanlılar, sabah namazından önce kıbleye bakan 7 çeşmeden su içerse, o yıl evlenir. 6 Mayıs sabahı, gün doğmadan sokak kapısı sonuna kadar açılırsa, Hızır’ın eve gireceği, bolluk ve bereket getireceği yaygın inanışlardandır. Türbelere gidilip, adak ve kurbanlar kesilir. Komşulara 7 çeşit çerez dağıtılır. Nişanlı çiftlerin ise, Hıdırellez Günü ağaçlı ve sulak yerlerde dolaşıp piknik yaptıkları takdirde kısmetlerinin açık olacağına inanılır.
Anadolu’nun pek çok yöresinde, temizlik ve yemek pişirme işleri, Hıdrellez Günü’ne bırakılmaz, birkaç gün öncesinden yapılır. Bugün yeme, içme ve eğlenme dışında hiçbir iş yapılmaz. Süpürge tutulmaz; çünkü süpürge tutanların o yıl sıkıntılı işlerinin çok olacağına inanılır. İğne iplik ele alınmaz ve dikiş dikilmez. Hıdrellez Günü eline iğne iplik alıp dikiş dikenlerin, o yıl boyunca kötülüklerle karşılaşacakları inancı yaygındır. İnanışa göre; bu günü evde geçirenler, Hızır’ın ağaçlı, yeşillik ve sulak yerlerde dağıttığı nasipten yararlanamazlar. Bunun için Hıdrellez’i evde geçirmek iyi sayılmaz.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2005 Cuma 14:55:39
Güncelleme :9 Mayıs 2005 Pazartesi 17:27:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?