3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

İşte Van'ın kuraklık raporu

Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, bu yıl bölgede ve Van'da yaşanan kuraklığın çiftçileri içinden çıkılamaz bir konuma getirdiğini belirterek, "Yürürlükte olan mevcut yasalarla zararların tazmini mümkün değildir. Bu yüzden pozitif ayrımcılık bağlamında Bakanlar Kurulu'ndan alınacak kararlarla çiftçimizin zararları ayni veya nakdi olarak karşılanmalıdır" dedi.

Özgökçe, Van Ziraat Odası Başkanlığı'nı ziyaret eden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili İkram Dinçer'e, dönem sözcülüğünü yaptığı Van Danışma Kurulu'nun kuraklık ile ilgili hazırladığı 12 sayfalık raporu bir dosya olarak sundu. Raporu başta Van milletvekili olan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik olmak üzere ilgili kişi ve kurumlara gönderdiklerini belirten Özgökçe, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım Komisyonu üyesi olan Dinçer'in kendilerini ziyaret etmesinin ise güzel bir tesadüf olduğunu belirtti. Yağışların nisan ayında itibaren tüm bölgelerde normallerinin altında gerçekleştiğini kaydeden Özgökçe, Van'da da yağışların, ekimi yapılan arpa ve buğdayın özellikle kardeşlenme, sapa kalkma ve başaklanma dönemlerinde yeterli düzeyde olmamasından dolayı yüzde 70 ila 90 oranında bir verim kaybının olduğu tahmin ettiklerini anlattı.

Özgökçe, "Dünyanın birçok ülkesinde terk edilen kanaletli şebeke inşaatının yerine kapalı boru sulama sistemlerine geçilmesi gerekir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Programı kapsamında bu yönde yaptığı çalışmaları olumlu karşılıyoruz. Ancak, DSİ marifetiyle sulanan alanlar kısıtlı olduğundan bu program tabana yayılamıyor. Yeni açılacak sulama kuyularının da destekleme kapsamına alınması gerekiyor. Bitkisel üretimde yüksek verim alınabilmesi için kapalı sulama sistemine önem verilmelidir. Gerek tarım işletmesi gerekse sulama birliği düzeyinde, yeterli ve özellikle kısıtlı su koşullarında, toprak, sulama suyu, işgücü, bitki ekim nöbeti gibi sınırlamaları göz önüne alarak optimum bitki desenlerinin belirlenmesi ile ilgili çalışmalar yapılmalıdır. Başta sulama suyu olmak üzere, projeler kapsamında götürülen hizmetlerin etkinliğini arttırmak ve sulu tarım gereklerine uyumu kolaylaştırmak amacıyla, bölge ve yöre insanının önceliklerini gözeten, kapsamlı bir eğitim ve yayım programı geliştirilmeli ve programa süreklilik kazandırılmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Son süreçte çiftçilerin, yüzde 100'e varan oranda bir zarara uğradığını da savunan Özgökçe, girdi maliyetleri artarken, ürün taban fiyatlarının ise istenilen oranda artmadığını vurguladı. Özgökçe, "Bütün bu etkenlerden sonra bu yıl bölgemizde ve ilimizde yaşanan kuraklık çiftçiyi içinden çıkılmaz bir konuma getirmiştir. Yürürlükte olan mevcut yasalarla zararların tazmini mümkün değildir. Bu yüzden pozitif ayrımcılık bağlamında Bakanlar Kurulu'ndan alınacak kararlarla üreticimizin zararı ayni veya nakdi olarak karşılanmalıdır" şeklinde konuştu.

Van Danışma Kurulu'nun görüş ve önerilerinin yer aldığı raporu kabul eden Dinçer ise hükümet olarak her zaman çiftçilerin yanında olduklarını belirterek, "Hükümetimizin hiç bir zaman vatandaşını mağdur etmedi ve etmeyecek. Bu yıl etkili olan kuraklık nedeniyle bir çok çiftçimiz ve üreticimizin zor durumda olduğunu da biliyoruz. Biz haklı görüş ve önerilerinizi kendi komisyonumuzda değerlendireceğiz. Bakanımız Hüseyin Çelik'te bunun mutlaka Bakanlar Kurulu'nun gündemine taşıyacağına inanıyorum" dedi.

 

.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 18:29:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?