5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

İşte Van'ın tartışılan borçları

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, kamuoyunda çok tartışılan belediyenin borçlarını düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı. Başkan Kaya, belediyenin 179 milyon 909 bin 437 TL borcu bulunduğunu kaydetti.


Makamında bir basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Bekir Kaya, aylardır kamuoyunda tartışılan önceki dönem Belediye Başkanı Burhan Yenigün zamanında kalan borçlara son noktayı koydu. Belediye, belediye bünyesinde bulunan Mavi Kent Anonim Şirketi ve Belediye Vanspor'un toplam 179 milyon 909 bin 437 TL borcu bulunduğunu kaydeden Başkan Kaya, borçların büyük bir bölümünün kurumlarına ait olduğunu ifade etti. Başkan Kaya, "Sosyal Güvenlik Kurumu, Vergi Dairesi, Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, personelin emeklilik kesenekleri ile İller ve Vakıfbank bankalarına ait toplam 131 milyon 592 bin 903 TL borcu bulunmaktadır. 4 milyon 501 bin 408 TL Mavi Kent personeli dahil belediye çalışanlarının ikramiyeleri, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri, emekli tazminatları, bayram parası, ödenmeyen maaşlar ve yemek kuponları borcudur. 43 milyon 815 bin 126 TL ise piyasa borçları dediğimiz, belediye ve Mavi Kent A.Ş. tarafından verilen ihalelerin hakkedişleri ile sağlık kuruluşlarına, eczanelere, küçük esnafa olan borçları ile ödenmeyen huzur hakları, sendika aidatları ve Belediye Vanspor'un borçlarıdır" dedi.


İller Bankası'ndan nüfusa göre belediyeye düşen payın 3 milyon 500 bin TL civarında bir para olduğunu anlatan Başkan Kaya, bunun yüzde 40'ının borçlarına karşılık kesildikten sonra geri kalan kısmının ise düzenli olarak aldıklarını belirtti. Vakıfbank'tan aldıkları kredi için her ay düzenli olarak 560 bin TL'nin kesildiğini ifade eden Başkan Kaya, gelirleri ile ancak personel giderlerini karşılayabildiklerini belirtti. Rutin hizmetlerin dışında başka bir hizmet yapacak imkanları bulunmadığını vurgulayan Başkan Kaya, "Belediye bünyesinde çalışan bin toplam bin 758 personel bulunmaktadır. Bu personelimizin aylık gideri 3 milyon 908 bin 105 TL'dir. Yani gelirimiz ancak personelimizin giderini karşılamaktadır" şeklinde konuştu.


Kamuoyunda sık sık tartışılan 'Belediye'de yolsuzluk yapılmış' iddialarına da açıklık getiren Belediye Başkanı Belir Kaya, "Şuana kadar yapılan denetimlerden herhangi bir yolsuzluk tespit edilmiş değildir. Takdir ederseniz bu işler de bir kaç ay içinde ortaya çıkarılacak işler değildir. Ancak bazı ihalelerin normal bedelinin bir kaç katı ile verildiğini tespit ettik" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 13:59:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?