5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

İthal et bölge besicisini vurdu

İTHAL ET BÖLGE BESİCİSİNİ VURDU

Van Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Van Ticaret Odası Tarım ve Hayvancılık Grubu Temsilcisi olan Lütfü Özgökçe, Et ve Balık Kurumu'nun et alım fiyatlarını düşürmesinden dolayı besicilerin mağdur olduğunu söyledi.

Özgökçe, Kurban Bayramı öncesinde yayılan spekülasyonlardan dolayı et fiyatlarının birden astronomik rakamlara ulaşması üzerine başlatılan et ithalatının bölge çiftçisini vurduğunu belirtti. Özgökçe, ithal etin fazlalığından dolayı Kurban Bayramı'ndan önce karkas etin kilosunu 14 TL'ye alan Et Balık Kurumu'nun da şimdi fiyatlarını 12 TL'ye indirdiğini söyledi. Birkaç günden beri çok sayıda besicinin gerek Van Ticaret ve Sanayi Odası ve gerekse Ziraat Odası başkanlıklarına başvurarak mağdur olduklarını

ifade ettiğini söyleyen Özgökçe, "Besicilerimiz, Et ve Balık Kurumu'nun fiyatlarını göz önünde bulundurarak Kurban Bayramı'nda kestirdiği hayvanlarının yerine yenilerini aldı. Ama Et ve Balık Kurumu'nun ithal edilen etleri tüketememesinden dolayı et fiyatlarını birden 2 lira düşürdü. Şartların zor olmasına rağmen yeni yeni besicilik yapmaya başlayan çiftçilerimiz fiyatların da düşürülmesiyle mağdur duruma düştüler" dedi.

Et fiyatlarının bayramdan önce astronomik rakamlara ulaşmasına rağmen çiftçilerin fazla kar etmediklerini vurgulayan Özgökçe, et fiyatlarını aracı kurumların yükselttiğini belirtti. Özgökçe, "Bugün besicilerimiz etin kilosunun 8 liraya satsa bile bu tüketiciye gelene kadar 20-25 TL'yi buluyor. Üretici ile tüketici arasındaki aracı kurumların mutlaka bir denetime tabi tutulmalıdır" şeklinde konuştu.

Yükselen et fiyatlarının düşürülmesi yolunun et ithal etmek olmadığını da vurgulayan Özgökçe, ithal et yerine canlı hayvan sayısının artırmak için damızlık küçük ve büyükbaş hayvanlar getirilerek çiftçilere dağıtılması gerektiğini anlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2011 Çarşamba 16:42:02
Güncelleme :12 Ocak 2011 Çarşamba 19:22:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?