2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Japon Büyükelçi Van'da

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka, bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Van'da Akdamar Adası Anıt Müzesi'ni ziyaret etti. 

Siyasi Ateşesi Akifumi Fukuoka ile birlikte Van'a gelen Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka, Van Vali Yardımcısı Ömer Özcan, AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu ve Gürpınar Belediye Başkanı Yaşar Fuat Atan ile Gevaş ilçesinde bulunan Akdamar Adası Anıt Müzesi'ni gezdi, kilise hakkında bilgi aldı. 

Kilise ve adaya hayran kaldığını belirten Büyükelçi Tanaka, hatıra fotoğrafı çektirdi. Eline aldığı dijital fotoğraf makinesi ile kilisenin fotoğraflarını da çeken Büyükelçi Tanaka, daha sonra ikram edilen çayı içti. Çay içerken Birinci Dünya Savaşı'nda yaşanan Türk-Ermeni olayları hakkında bilgi isteyen Tanaka, Vali Yardımcısı Ömer Özcan'ın anlattıklarını dikkatle dinledi. 

Vali Yardımcısı Ömer Özcan, bir kısım Ermenilerin Ruslar tarafından silahlandırıldığını ifade ederek, "Ermenilerin hepsi değil sadece bir kısmı çeteleştirilerek Rusya tarafından silahlandırıldı. Osmanlıyı önce içten zayıflattılar sonra da vurdular. Tabii o zamanlar bir Ermeni ile bir Osmanlı vatandaşı aynı haklara sahipti. Hatta bazı Ermeniler çok önemli makamlarda bulunuyordu. Daha sonra dış güçlerin bu Ermeni çetelerini kışkırtmasıyla yaklaşık 3-4 bin müslüman katledildi. Bu çeteler kendilerine yardım etmeyenleri de katlediyorlardı. Hatta müslümanlara yardım eden Ermeni bir doktor bu nedenle asıldı. Bunun üzerine iki halkın barış içinde yaşayamayacağının anlaşılması ile Tehcir Kanunu çıkarıldı." 

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka Akdamar Adası ziyaretininin ardından Gürpınar ilçesine gitti.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 17:57:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?