5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kaçak avcılar gözetleniyor

KAÇAK AVCILAR GÖZETLENİYOR

Van Gölü'nde yaşayan ve yumurtlama dönemi sebebi ile avlanma yasağı uygulanan inci kefali balığının kaçak avcılardan korunması için Muradiye ilçesinde denetim çalışmaları yapılıyor. İlçe Emniyet Müdürü Gülüzar Gündüz ve jandarma ekipleri, kaçak avcıların ağlarına el koydular.

İlçe Kaymakamı Metin Esen, beraberinde bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Mustafa Sarı, İlçe Jandarma Komutanı Akif Yorulmaz, İlçe Emniyet Müdürü Gülüzar Gündüz ve İlçe Tarım Müdürü Abdulaziz Karateke ile birlikte Su Değirmenleri mevkiinde bulunan balık bendinde incelemelerinde bulundu. Yapılacak olan güvenlik tedbirlerini görüşen ve suyun sıcaklık derecesini ölçen Kaymakam Esen, Van Valiliği talimatıyla bu yıl kaçak avlanmaya fırsat vermeyeceklerini söyledi. Koruma altına alınan ve sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefali balığını kaçak avlamanın önünü kesmek üzere bir ekip oluşturduklarını belirten Esen "Karahan ve Naifin Bendi denilen yere kadar jandarma, buradan Şelale mevkiinde kadar ise polis ekibi koruyacak. Bunlarla birlikte kaçak avlanmak için yapılan balık bentlerini yıkmak ve her iki ekin yanı sıra Tarım Müdürlüğü bünyesinde yasak avlanma tarihleri arasında görevlendirdiğimiz toplamda üç ekiple birlikte bu yıl balıklar yumurtlama döneminde en güzel bir şekilde koruma altına alınacaktır" dedi.

Daha sonra Yatılı İlköğretim Bölge Okulu altında bulunan Karabent ve Naifin Bendi'ne gelen ekip burada heyecanlı dakikalar yaşadı. Yoğun akan ve soğuk olduğu için çok az sayıda balığın geldiği bölgede avlanmak isteyen bir kişinin serpme ağına el koyan Emniyet Müdürü Gülüzar Gündüz, ilk denetiminde görevini yerine getirerek şahsın bir daha balık avlanmaması için uyardı. Bu sırada uzak bir mesafede el arabasıyla giden iki şahsı fark eden jandarma ekibi heyecanlı bir koşuşturmaca yaşadı. Şahısları yakalamak için koşuşturan ekipler, iki şahsı yakalayarak serpme ağlarına ve çizmelerine el koydu Tarım Müdürlüğü ekiplerine teslim etti.

Bölgeden ayrılan ekip Balaklı Köprüsü, Karahan Bendimahi II. Köprü ve Karahan gözetleme tepesinde de yer belirleme ve koruma tedbirlerini görüştü. Görüşme sırasında dürbünle gözetleme yapılırken Karahan köyünün Van Gölü sahilinde balık tutan üç kişinin de malzemelerine el konuldu. Burada bir açıklama yapan Prof. Mustafa Sarı, Karahan, Balaklı ve Yalındüz köyleri muhtarlarının bu konuda kendilerine destek olmalarını istedi. sarı "Balıkların yumurtlamak için gölden Bendimahi çayına girmeden önce büyük sürüler halinde gelip bekleşiyorlar. Balık tuzlu sudan tatlı suya birden giremez. Yön dengelemesini yaptıktan sonra sular 15 dereceye kadar ısındıktan sonra balıklara Bendimahi çayına girecekler. Bu esnada da kaçak avlanmayı önlemek amacıyla gereken tedbirler belirlendi, bunlar uygulanıyor. Balıkları koruma amacıyla belirlediğimiz yerler yerinde görülerek incelendi. Ümit ediyoruz ki inci kefali balığımızı bu yılki yumurtlama döneminde koruyarak daha da fazlalaşmasını sağlayıp neslini koruyacağız" dedi.

KAÇAK AVCILAR GÖZETLENİYOR
KAÇAK AVCILAR GÖZETLENİYOR
KAÇAK AVCILAR GÖZETLENİYOR
KAÇAK AVCILAR GÖZETLENİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2011 Perşembe 18:28:05
Güncelleme :5 Mayıs 2011 Perşembe 18:37:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?