7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Kaçak avlanma azaldı!

İNCİ KEFALİ BALIĞININ AVLANMA YASAĞI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, avlanması yasak olan inci kefali balığının geçen yılın aynı dönemine göre kaçak avlanmasından yüzde 30 azalma olduğunu söyledi.

Her yıl 15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında yumurtası bırakmak için tatlı su yataklarına göç ettiği için avlanması yasaklanan İnce kefali balığının kaçak olarak avlanmasında büyük ölçüde azalma olduğu belirtildi. Konu ile ilgili İHA muhabirinin sorularını cevaplandıran YYÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, son bir haftadır hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte İnci kefali balığının da yumurtasını tatlı su yataklarına bırakmak için yaptığı göç hareketinin başladığını söyledi.

Artık halkın çok rahat bir şekilde gidip, balık göçünü izleyebileceğini belirten Prof. Dr. Sarı, İnci kefali balığının korunmasının da geçen yıllara göre daha organizeli bir şekilde yapıldığını anlattı. Bazı eksikliklerin olmasına rağmen son 5 yılın en iyi koruma çalışmalarının yürütüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Sarı, "Geçen yıllara göre farklı kamusal sahiplenme var. Vatandaşımız balığa daha iyi sahip çıkıyor. Geçen yıl şehir merkezine giren 20 kamyon balığının tümü satılırken, bu yıl belki birkaç kamyon ancak girebiliyor ve bunun da büyük bir bölümü satılmadan vatandaşlar tarafından yapılan ihbar üzeri ele geçiriliyor. Halktan ciddi bir sahiplenme var" dedi.

SUYUN DEBİSİNDE BİR SIKINTI YOK

Geçmiş yıllarda tatlı su yatakları olan derelerdeki su debisinde zaman zaman yaşanan azalmalarla birlikte istenilmeyen olayların yaşandığını da hatırlatan Prof. Dr. Sarı, ancak bu yıl böyle bir şeyin söz konusu olmadığını dile getirdi. Normal şartlar altında dere yataklarında bulunan suyun hem sulamaya hem de balıkların yaşanmasına yetecek düzende olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sarı, normal şartlardan oksijensizlikten kaynaklanan toplu balık ölümlerini beklemediklerini vurguladı. Prof. Dr. "Avlanma yasağının sürdüğü 45 günlük zaman dilimi geçen yılın aynı dönemine göre kaçak avlanmadan yüzde 30 gibi bir azalma söz konusudur. Zaten önümüzdeki bir aylık sürenin ardından tekrar avlanma sezonu başlayacaktır" şeklinde konuştu.

İNCİ KEFALİ BALIĞININ AVLANMA YASAĞI
İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2010 Perşembe 17:15:01
Güncelleme :28 Mayıs 2010 Cuma 09:18:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?