4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Kaçak hayvan girişi kurbanı ucuzlattı

Van’da, geçen yıla göre kurbanlıkların fiyatlarının düştüğünü belirten hayvan sahipleri, bunun nedeninin kaçak et ve hayvan girişleri ile Tarım İl Müdürlüğü’nün çeşitli uygulamaları olduğunu iddia ettiler.

Hayvan satıcıları, geçen yıla göre yem fiyatlarında artış olmasına karşın, fiyatların düştüğünü belirttiler. Kaçak yollarla İran ve Irak’tan et ile canlı hayvan girişleri ve hatalı uygulamalar yüzünden kurbanlıkların fiyatlarının düştüğünü belirten Bahattin Çabuk isimli hayvan sahibi, satışlarının durma noktasına geldiğini söyledi. Tarım İl Müdürlüğü’nün, başka illere hayvan sevki için sadece bir kaç kişiye izin belgesi verdiğini iddia eden Çabuk, küpeleme bedeli olarak da büyükbaş hayvandan 150 milyon lira (150 YTL) alındığını belirtti. Çabuk, "Tarım İl Müdürlüğü sadece 4 kişiye hayvan sevki izni veriyor. Van sadece bu 4 kişinin eline bakıyor. Onlar gittiklerin de izin belgesi veriliyor. Bunlar dışarıdan gelen tüccarlardır. Bunların dışında kimseye vermiyorlar. Geçen gün 2 inek aldım, Şırnak’ın Cizre İlçesi’ne göndermek için 150 milyon lira (150 YTL) verdim, ancak bir tanesini gönderebildim. Yapılan bu uygulamalar yüzünden başka illere canlı hayvan sevki olmayınca da fiyatlar düşüyor" dedi.

İddiaların doğru olmadığını kaydeden Tarım İl Müdürü Murat Akbay, kanunla kendilerine verilen pasaport, dezenfekte ve iletişim ücretinin dışında hayvan sahiplerinden hiç bir ücret talebinde bulunmadıklarını kaydetti. Başka illere sevk yapmak isteyenlerin hayvanın küpe kayıt numarası ve pasaportunu getirmesi halinde hiç bir problemle karşılaşmayacaklarını dile getiren Akbay, "Van’da bulunan bin 3 yerleşim yerini tarayarak, buralardaki bütün büyükbaş hayvanların küpeleme işlemlerini yapmak suretiyle kayıt altına aldık. Bu anlamda 140 bin 440 büyükbaş hayvana küpeleme yaptık. Yaptığımız küpeleme işlemlerinde de hiç bir ücret alınmamıştır. Şu anda da hiç bir yerde küpeleme yapılmamaktadır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2005 Salı 16:14:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?