5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kaçak sigara konulu toplantı

British American Tobacco'nun Türkiye Resmi İlişkiler Müdürü Selim Akbaş, emniyet personeline yönelik 'Yasadışı sigara ticareti ve etkileri' konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından organize edilen ve İkinisan Polis Evi salonunda düzenlenen toplantıda, slayt gösterimi eşliğinde sunum yapan Selim Akbaş, yasadışı sigara ticaretinin etkilerini anlattı. Akbaş, sahtecilik ve kaçakçılıktan elde edilen gelirin organize suçlara ve terör örgütlerine finans sağladığını, bu nedenle suç ve güvenlik riskinin artmasına neden olduğunu söyledi. Kaçak sigaranın devlete vergi geliri kaybına neden olduğunu ifade eden Akbaş, ''Kayıt dışı ekonomide devletin itibarının sarsılmasına neden oluyor. İllegal faaliyetler ve suçların finansı yabancı yatırımcılar için güvensiz bir ortam sağlıyor. Çalışanlar için ise yasal üretim, dağıtım, pazarlama ve satış alanlarında daha az iş imkanı sağladığı gibi tüketiciye de güvensiz ürün ve ciddi bir sağlık tehlikesi getiriyor'' dedi.

Dünyada global olarak tüketilen sigaranın yüzde 6'sın yasadışı olduğunu bildiren Selim Akbaş, ''Sigara sahteciliği endüstriye 5 milyar dolar, kamu gelirine ise 23 milyar dolar zarar vermektedir. Yasadışı sigara ticaretinin nedenleri ise coğrafi konum ve kontrolü zor sınırlar, kanun uygulamasındaki aksaklıklar, denetim eksikliği, serbest bölgenin yetersiz kontrolü, kültürel tutum, alışkanlık ve cezai yaptırımlardır. Yasadışı sigara ticaretinde tüketici vergisi ödenmiş pahalı sigara yerine vergisi ödenmemiş ucuz sigarayı tercih ediyor. İthalat yasakları ve sınırlamalar sebebiyle markasını piyasada bulamayan tüketici kaçak ürüne yöneliyor'' şeklinde konuştu.

''KAÇAK SİGARALARDA İNSAN DIŞKISINA BİLE RASTLANDI''

Bazı sahte sigaralarda yapılan incelemelerde, böcek yumurtaları, ölü böcekler, küf, mantar ve hatta insan dışkısı gibi maddelerin tespit edildiğini anlatan British American Tobacco'nun Türkiye Resmi İlişkiler Müdürü Selim Akbaş, ''Kaçak sigaralarda yüzde 160 daha fazla tar, yüzde 133 daha fazla CO, yüzde 80 daha fazla nikotin ve yüzde 300 daha fazla arsenik oranının olduğu tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün değerlendirmesine göre, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde 2015-2020 yılları arasında global yasadışı sigara satışlarının yasal sigara satışlarını geçeceği bildiriliyor. INTERPOL'un yaptığı tespitlere göre, yasadışı sigara ve alkol ticaretinin lokal bölgesel ve uluslararası terör örgütleri tarafından finans kaynağı olarak kullanıldığını ortaya çıkardı. Sahte sigara üretim merkezlerinin başında Çin, el paketlemesi yönteme ile birici sırada geliyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 14:26:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?