2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Kaderlerini değiştirdi

Van Düzyol Mahallesi adına ters düşen hayatların yokuşa çıktığı bir mahalleydi. Okula giden çocukların üst başlarında giyecek birşeyleri yok, soğuktan üşüyorlardı. Onlar, VATAN’ın kampanyasıyla soğuktan kurtuldu, ancak ya aileleri?

Van merkezdeki Düzyol mahallesindeki en büyük dramlardan biri de öksüz çocuklar. Babaların çoğunun işsiz olduğu evlerde, babasını kaybeden evlerin sorumlulukları da küçük omuzların üzerinde yükleniyor. İşte bu çocuklardan biri de 15 yaşındaki Yusuf Biçer. 

Yusuf Biçer’in ailesi 1995’te Çukurca’dan göç etmek zorunda kalan yüzlerce aileden bir tanesi. Babası Abdülselam sınır köyünde hayvancılıkla uğraşırken terör yüzünden hayvanları satarak Van’a yerleşiyor. Düzyol’da evlerini yapacak küçük bir arazi aldıktan sonra ’devlet babanın’verdiği çimento, biriket, kapı ve pencere ile 2 oda ve mutfaktan oluşan evlerini yapmışlar. Babası ağaç içinde çalışıp kıt kanaat geçinirken kaderleri 2005 yılında değişmiş. Babaları ağaçtan düşmüş ve hayatını kaybetmiş. Bu vahim kazadan sonra 7 kardeş öksüz kalmış.

Devlet 1 ton kömür verdi

Yasin (16), Yusuf (15), Cebrail (14), Fatma (11), Malik (7), Galip (6), Zeynep (3) evin çocukları. Zeynep hariç hepsi okuyor. Abi Yusuf lisede okuyor. Biz evlerine gittiğimizde ’ağaç meydanında’ iş aradığı için evde yoktu. Zeynep ise hastanede. Çünkü doğuştan kalçasında sorun olduğu için üçüncü ameliyatını geçirmiş. Anne Rabia Biçer ise hem çocuklarına bakıyor hem de tandır ekmeği pişiriyor. Yusuf evin hiçbir geliri olmadığını, evin bütün sorumluluğunun evin üç erkeğinde olduğunu söylüyor: “Abim Yusuf, ben ve Cebrail ağaç soyarak ailemize bakmaya çalışıyoruz. Sadece devletten 1 ton kömür yardımı geldi. Yazın daha rahat çalışıyoruz, kışın iş olmuyor. Onurumuzla çalışıyoruz, okula gidiyoruz. Bütün belaların cahillikten geldiğini bilerek, azimle okumaya çalışıyoruz.”

Hayali yazar olmak

Yusuf’a en son hangi kitabı okuduğunu soruyoruz. Hemen iki odalı evlerinin diğer odasına gidiyor, çantasından okuduğu kitapları getiriyor. Kitapları gördüğümüzde daha çok şaşırıyoruz. Bir tanesi Gorki’nin ’Ekmeğimi kazanırken’ diğeri Kemal Tahir’in ’Esir şehrin insanları’ üçüncüsü ise ‘Dünya Edebiyatından Seçmeler.’

Ekmeğimi kazanırken’de Gorki, başından geçenleri anlatıyor. Çocuk yaşta işe başlaması, ağır işlerde çalışması, ama okuma isteğinden vazgeçmemesi okuyucuya aktarılıyor. Bu kitapta Gorki, Rus işçi sınıfının yaşam biçimini aktarıyor.

Fikriye, geceleri botunu yatağının yanına alıp uyuyor

Düzyol’da dolaşırken 57 yaşındaki Arafat Korkaç yanımıza geliyor: “Allah sizden razı olsun. Çocuğum dün çok mutlu oldu’diyor. Daha sonra çocuğunun fotoğrafta çıkan Fikriye Korkaç (8) olduğunu öğreniyoruz. Kampanyanın ilk günü çocuğunun botu olduğunu ve eve koşarak geldiğini anlatıyor. Fikriye akşam ayakkabılarını bir an olsun bile yanından ayırmamış. Babası ’neredeyse bot ile uyuyacaktı’diyor.

Çocuklarıma iş verin

Bu sefer Korkaç ailesinin evine misafir oluyoruz. Tek odalı evde Arafat Korkaç (57) eşi Şerife (45), çocukları Şükriye (13), Adem (12), Fikriye (8) ve Harun (6) birlikte yaşıyor. Arafat Korkaç diğer ailelerin hikayesiyle neredeyse aynı olan kendi hikayesini anlatıyor: ” Yıl 1995, Çukurca Çınarlı köyünden buraya göçtük. Bütün paramızla sadece 200 metrekare bu arsayı aldık. Yazın kavak soyuyorum. Yevmiye olarak da günde ya 5 ya da 10 YTL alıyorum. Ama kış gelince iş de bitiyor. Kömür taşımak için kapı kapı dolaşıyoruz. Parasızlık yüzünden 6 kilometre uzaklıktaki şehir merkezine yürüyerek gidiyoruz. Benim tek isteği iş. Bayramda çocuklara kazak alayım dedim. 4 kazak 40 YTL tuttu. Bunu da borçla aldım. Çalışırsam çocuklarımı botsuz da bırakmam.”

İlk yardımlar ulaştı yüzler gülüyor

VATAN’da Van Adnan Darendeliler İlköğretim Okulu’nda yaşanan dram gözler önüne serildikten sonra herkes elinden geldiğinde yardımcı olmaya çalıştı. Yürekleri burkulanlar, yardım için sıraya girdi. Üşüyen çocukları ısıtmak isteyenlerin ilk yardımları Vali Adnan Darendeliler İlköğretim Okulu’na ulaştı. Uçak kargosuyla gönderilen yardımlar Pazar günü okula teslim edildi. Pet Holding’in gönderdiği 200 çocuk için pantolon, kazak, eldiven, Van Valiliği’nden gönderilen 130 bot, 15 kaban ve 130 çift çorap okul yönetimine teslim edildi. 

Kaderlerini Vanlı muhabir değiştirdi

Türkiye, Van’daki çocukların yaşadıkları dramı Anadolu Ajansı muhabiri Berin Alpaslan’ın çektiği fotoğraflar ile öğrendi

Van’daki ilköretim okulu çocuklarının sıfırın altında 8 derecede terlikle, yırtık ayakkabıyla, paltosuz yaşamasını Anadolu Ajansı muhabiri Berin Alpaslan (30) görüntüleyip haber yaptı. Çektiği fotoğraflar VATAN’da yayınlandıktan sonra Türkiye, bu çocukları soğuktan korumak için seferber oldu. Böylece Alpaslan’ın çektiği fotoğraflar çocukların kaderlerini değiştirdi. Van’da yaşanan dramı gözler önüne seren Alpaslan ile haberin çıkış noktasını ve Van’daki sosyo ekonomik durumu konuştuk. Vanlı olan ve 2001 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Anadolu Ajansı Van Bürosu’nda çalışmaya başlayan Berin Alpaslan, haberin çıkış hikayesini anlattı.

Birçok okulda aynı manzara

Alpaslan okulla ilgili olarak 15 gün kadar önce ilk ihbarın bir komşusu ile geldiğini söyledi: “Komşumuz geldi ve okuldaki öğrencilerin durumunun kötü olduğunu söyledi. İlk etapta çocuklara ayakkabı gönderdik. Salı günü ise okul aile birliği başkanı Eşe Atasever beni aradı. Okulda bütün çocukların ayakkabısız olduğunu görünce çok şaşırdım.”

Berin Alpaslan fotoğraf çekiminin 10 dakika kadar sürdüğünü ama çocukların çok üşüdüğünü söyledi: “Benim üstümde palto, olmasına rağmen üşüdüm. Oysa çocukların üzerinde ne palto ne de ayakkabı vardı. Vakit ilerledikçe çocuklar soğuktan morarıyordu.”

YARDIM ADRESİ


VALİ ADNAN DARENDELİLER İLKÖĞRETİM OKULU

Okul Aile Birliği / VAN

İSTANBUL’DAN YARDIM İÇİN

Valilik, yardımların bölgeye ulaştırılması için İstanbul’da da önlem aldı. İstanbul Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın (212) 511 12 69 nolu telefonundan bu konuda bilgi alınabilir.

NAKİT YARDIM İÇİN

Giyecek yerine, nakit yardım yapmak isteyenler için:

Hesap: Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakfı

Banka: Ziraat Bankası Van Şubesi

Şube kodu: 096 / Hesap: 36017981-5004

Vatan
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 21:16:13
Güncelleme :29 Aralık 2008 Pazartesi 21:16:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?