3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Kadın cinayetine tepki

Van'da bir araya gelen bazı kadın dernekleri, geçen gün Muradiye ilçesinde 18 aylık evli, 6 aylık bebek annesi ve 2. çocuğuna hamile olan kadının eşi tarafından sopa ile dövülerek öldürülmesine tepki gösterdi.

Van Kadın Derneği (VAKAD), Yaşam Kadın Kooperatifi (YAKAKOP), Kadın Merkezi (KAMER) Van Şubesi ile Saray İlçesi Kadın Çocuk ve Aile İlişkilerini Geliştirme Modernleştirme Koruma ve Güçlendirme Derneği üyeleri, Beşyol mevkiinde bulunan Dabbaoğlu Parkı'nda basın açıklaması yaparak cinayeti kınadı. Kadın dernekleri adına basın açıklamasını okuyan VAKAD Üyesi Zelal Özgökçe, cumartesi günü Muradiye ilçesinde bir kadının kocası tarafından sopa ile dövülerek öldürüldüğünü hatırlattı. Özgökçe, "Baba evinde doğdun, koca evinde öleceksin" atasözünün yine bir mezar taşına yazıldığını belirterek, "Kadını ezen, vuran, aşağılayan, öldüren bu insanlar deli değil. Hiçbirisi hasta değil. Hukukçusu, doktoru, öğretmeni, esnafı, müdürü, polisi, askeri, milletvekili, yazarı, çizeri, çevrenin sevdiği, saydığı insanlar evimizde, iş yerimizde, sokakta elini bedenimizden çekmiyor. Çocuğundan yaşlısına, fakirinden zenginine, işçisinden patronuna herkes öfkesini, nefretini kadına kusuyor. 'Aşığım' diyor, kıskanıyor öldürüyor, 'Namusumdur' diyor, tecavüz ediyor ve öldürüyor. İtaat bekliyor, sinirleniyor öldürüyor. Bütün bu yaşananlara karşı bir de sessiz kalınması bekleniyor. Sessiz kalanlar da öldürenler kadar suçludur" dedi.

Kadınların hayatlarını başkasının kontrolüne bırakmamasını isteyen Özgökçe, dayanışma çağrısı yaptı. Özgökçe, "Biz kadınları hayatın içinde bedeli biçilmiş gölgeler sanan bu insanlara ölünceye kadar kul mu olacağız? Bir gün gelir ki bunların sopası sırtında kırılır, kemeri bedenine yapışır, bıçağı boğazına yapışır, silahı bacağına yönelir, soluğu ensende biter, bileği saçını yolar. Kendi aramızda dayanışmayı sağlamamız çok önemlidir. Hakkımızı bu adamlara helal etmeyelim. Bu erkeklerle hayatımızı paylaşmayalım. Kendini değiştirmeyen, öfkesini kontrol etmeyen, 'Sinirliydim o yüzden vurdum', 'Erkeğin kölesi olun, hakkınızı aramayın' diyen başbakan dahi olsa bu zihniyetin dudakları arasında yaşamayı kabul etmeyelim" şeklinde konuştu.

Erkeklere de seslenen Özgökçe, bu şiddetin kadının olduğu kadar erkeklerin de sorunu olduğunu belirterek kadına karşı şiddetin insanlık ayıbı olduğunu ve insanlar arasındaki kadın-erkek ayrımına karşı olduklarını ifade etti.

Basın açıklamasının ardından bir süre alkışlar eşliğinde slogan atan yaklaşık 10 kişilik grup, daha sonra sessizce dağıldı.

.
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2008 Pazartesi 18:42:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?