3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Kadın girişimciler toplantı yaptı

Van Valisi Özdemir Çakacak, Mikro Kredi Projesi'nden faydalanan bayan sayısının bini aşmasından son derece mutlu olduklarını ifade ederek, gelecek yıl bu sayıyı ikiye katlamayı umut ettiklerini söyledi. 

Van Valiliği'nin Kadın Girişimciliğini Destekleme Derneği çatısı altında başlattığı Mikro Kredi Projesi'nin 9. Danışma Kurulu Toplantısı Van Valisi Özdemir Çakacak'ın başkanlığında yapıldı. 

Vali Yardımcısı Halil Berk ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katılımı gösterdiği toplantı İl Özel İdare B Kampüsü'nde gerçekleşti. İlk olarak danışma kurulu üyeleriyle yemek yiyen Vali Çakacak, yaptığı konuşmada projede faydalanan bayan sayısının kendisini mutlu ettiğini belirtti. 2006 yılında başlayan projenin halka tanıtılması sebebiyle yavaş yürüdüğünü ifade eden Vali Çakacak, zaman içerisinde insanlara ve kadınlara bir şeylerin anlatılmasıyla birlikte büyük taleplerin gelmeye başladığını kaydetti. 

Ulaşılan sayının bin 11 olduğunu anlatan Vali Çakacak, "Mikro Kredi Projesi özellikle dar gelirli hanımlarımıza maddi destek sağlamak suretiyle onların ev ekonomilerine yardımcı olmayı amaçlıyordu. Ayrıca onları üretici durumuna getirmek ve aynı zamanda öz güvenlerini sağlayıcı bu gibi hizmetlerle onların statüsünün de arttırılması yönünde görev yapılmaktaydı. Ülkemizde mikro kredi projesi uygulandığından beri bir çok aile, bir çok hanım kardeşimiz bu proje sayesinde hem meslek sahibi olmuşlar. Hem de yapmış oldukları bu işlerden dolayı ailelerine bir gelir elde etmişlerdir. İlimizde özellikle mikro kredinin uygulanması özel idare kaynakları sivil toplum kuruluşları ve en önemlisi de danışma kurulu üyelerimizin sermaye katkıları suretiyle olmaktadır. Bu projenin Van halkı tarafından benimsenmesi ve uygulanması son derece önem arz etmekteydi" dedi. 

Mikro Kredi Projesi'nin ilk kurulduğunda hedefin 250 olduğunu da sözlerine ekleyen Vali Özdemir Çakacak şöyle konuştu; 

"Ancak bunun topluma anlatılması ve toplum tarafından benimsenmesi gerekiyordu. O yüzden hedefler pek fazla büyük değildi. Fakat bu proje artık toplum tarafından benimsendi ve kadınlarımıza anlatıldı. Belki ulaşamadığımız daha bir çok hanım kardeşimiz bulunuyor. Ulaştığımız rakamda az bir rakam değil. Bin 11'e ulaştık ve şuana kadar 1 milyon 65 bin YTL'lik kredi kullandırdık. Geri ödemelerimiz yüzde 100 oranındadır. Bunda da 850 bin YTL'ye yakın geri ödeme gerçekleşmiştir. Krediler verilirken hiçbir teminat veya ipotek almıyoruz. Bu tamamen karşılıklı güvene dayalı ve Mikro Kredi Projesi ile çalıştığımız hanımlar bu güveni sağladılar. Alınmış olan krediler yüzde yüz geri dönmüş durumda ve en güzeli en önemlisi de ilimizde uygulanan mikro kredi projesi tamamen öz kaynaklarımızla yürütülüyor. Ulaştığımız rakam bizim için son derece sevindirici ve önemlidir. Tabi bini geçtik, bu hedefi yakaladık diye duracak değiliz. Bundan sonra hedefimiz daha büyüktür. Daha büyük rakamlara ulaşmayı arzuluyoruz. Arkadaşlarımız ev ev geziyorlar hem tanıtımını hem de işin daha iyi yürümesi için bire bir görüşmeler yapıyorlar. İnşallah gelecek yıl bu sayıyı 2 katına çıkarmayı umut ediyoruz. Ayrıca bugüne kadar bayanlarımıza 2 kredi veriliyordu. Ama sermayemizin artmasından dolayı bir 3'ncü krediyi de verilebilme durumuna geldik. Toplantımızda bu konu ile ilgili gündemimiz bulunmaktadır. Umarım oda gerçekleşir." 

Vali Özdemir Çakacak yaptığı konuşmanın ardından projenin bininci üyesi olan Seher Eker'e 700 YTL'lik ilk kredi ve çeyrek altın hediye etti. Vali Çakacak daha sonra dayanışma kurulu üyeleriyle birlikte basına kapalı olarak gerçekleşen Kadın Girişimciliğini Destekleme Derneği'nin 9. Dayanışma Kurulu Toplantısı'nı gerçekleştirdi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 16:12:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?