2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Kadın intiharları değerlendirmesi

Van Kadın Derneği (VAKAD) tarafından bölgede yaşanan intihar nedenleri ile ilgili yapılan çalışmalarda ilginç sonuçlara ulaşılırken, özellikle göç alan bölgelerde yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle genç kızların para karşılığı evlendirilmesinin bu tür vakaları tetiklediği belirtildi.

Kadın intiharları nedenlerinin sayılamayacak kadar çok olduğunu ifade eden VAKAD yöneticisi Zelal Özgökçe, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özgökçe, kadınların erkeklerle eşit haklara kavuşmadığı sürece toplumun her kesimi tarafından ezilmeye devam edileceğini belirtti. Yanlış yönlendirme ve cinsiyetinden dolayı söz hakkı verilmemesinin, kadınları içine kapanık küçük kutulardan oluşan bir dünyada yaşamlarını idame ettirme geleneği verdiğini ve bunun da zaman zaman psikolojik sorunlarla intihara kadar ilerlediğini söyleyen Özgökçe, "Özellikle bölgemizde yaşanan kadın intiharlarına sebebiyet veren etkenler sayılamayacak kadar çoktur. Bunlardan en önemlilerinin başında, kadın sorunlarını çözecek devlet mekanizmalarının yaygın olmaması ve çözüm üretememesidir. Kadının zorda kaldığında başvuracağı mekanizmalar sadece il merkezinde vardır. İlçelerde yaşayan kadınların karşılaştıkları sorunları aktaracak ve onlara yardımcı olacak birimlerin olmaması psikolojisi bozulan kadınları çıkmaza sokar ve bu intihara kadar sürükler. Kadın sorunlarına çare bulamayınca tıkanır ve çözümsüz kalınca yaşadığı stres bunalıma neden olur. Bunun haricinde aile içi şiddet, baskı, cehalet, çocukların kapalı ve dar kalıplar içinde yetiştirilmesi, eğitim, zorla ve erken yaşta evlilik, berdel ve kan parası yerine kadın vermek, kadın üzerine kuma getirilmesi, akraba evliliği, aşiret yapısı, aile içi ve dışı cinsel istismar, kadının medeni haklarını kullanamaması, çocuk sahibi olamamanın oluşturduğu stres, fuhuş, zorunlu göç, işsizlik, yoksulluk, toplumsal cinsiyet rollerine dayalı şiddet ve psikolojik nedenler, kadınların intiharı son çare olarak düşünmelerine ve tatbik etmelerine sebebiyet verir" dedi.

Van'ın çevre illerden büyük bir göç aldığını belirten Zelal Özgökçe, bu göç ile birlikte baş gösteren ekonomik sıkıntıların da en fazla kadınları etkilediğini söyledi. Özgökçe, "Göçün beraberinde getirdiği sıkıntılar direk kadına yansımaktadır. Özellikle göç alan bölgelerde yaşanan ekonomik sıkıntı, genç yaşta kızların para karşılığında zorla evlendirilmesine neden oluyor. İşsizlik ve ekonomik sıkıntılardan bunalan aileler kızlarını küçük yaşta para karşılığında kendilerinden çok büyük insanlara verebilmektedir. Bu durum kızların hayallerini yıkmakta ve girdikleri bunalım sonucu intihara sürüklemektedir. Bununla birlikte yanlış yönlendirme ve kadının kendini işe yaramaz hissetmesi, çok evlilikten kaynaklı psikolojik bozukluklar bunalım ile birlikte intiharı getirmektedir" ifadelerini kullandı.

VAKAD üyesi Hacer Yazıcı ise tamamen ümidini yitirmeyen hiç bir kadının intihara yeltenmediğini belirterek, uzun süre yardım bekleyen ve sahipsiz kaldıkça bunalarak başka çaresi olmadığına kanaat getirince bu yolun tercih edildiğini söyledi. Yazıcı, kadınların çok duygusal olduklarını ve çabuk alındıklarını vurgulayarak, yaşadıkları olumsuzluklardan erken etkilendiklerini ifade etti. Toplumun her katmanının ve özellikle erkeklerin kadına sorun yaşattığını kaydeden Yazıcı, kadınlara karşı uygulanan şiddetin bir an evvel sona ermesi gerektiğini belirterek, "Kadının ne kadar çocuk doğuracağına, kiminle evleneceğine, kiminle arkadaşlık yapacağına, neler giyeceğine ve nasıl gezeceğine başkası değil, kendisi karar vermelidir. Bu sorunlar birikince beraberinde meydana gelen bunalım kadınları intihara sürüklemektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 16:55:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?