5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kadına yönelik şiddete tepki

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE TEPKİ

Van'daki kadın dayanışma dernekleri, eşi tarafından gözüne zarar verildiği ve kulağı kesildiği gerekçesiyle koruma altına alınan S.P.'nin tekrar eşine teslim edilmesine tepki gösterdiler.

Adalet Sarayı'nın önünde basın açıklaması yapan kadın derneklerinin temsilcileri, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Saray ilçesi Kapıköy köyünde oturan Faruk Platin, eylül ayında 3 çocuk annesi olan eşi S.P.'nin gözüne zarar verdiği ve kulağını kestiği gerekçesiyle gözaltına alınırken, eşi de koruma altıntu tutulmuştu. Saray Cumhuriyet Savcılığı tarafından 6 ay evden uzaklaştırma cezası verilen Faruk Platin, yaptığı itirazı üzerine önce serbest bırakılması ardından da arife günü Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından koruma altında bulunan eşi S.P. kendisine teslim edilmesi üzerine Van'da bulunan Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP), Saray, Van ve Mavigöl kadın dernekleri karara itiraz ettiler. S.P.'nin babası Ado ve kardeşi Ramazan Öner'in de yanlarına alan kadın dernekleri Van Adalet Sarayı'nın önünde bir basın açıklaması yaptılar.

Hazırlanan basın metnini okuyan Mavigöl Kadın Derneği Üyesi Saime Sümer, Faruk Platin'in eşine yönelik gerçekleştirdiği şiddetin Türk Ceza Kanunu'nun 86 ve 95. maddelerinde belirtilen 'Kasten yaralama suçuna' girmesine rağmen serbest kaldığını belirtti. Tüm bunlara rağmen Faruk Platin'in neden serbest bırakıldığını ve neden TCK'nin 86 ve 95. maddelerine göre yargılanmadığına anlam veremediklerini belirten Sümer, Faruk Platin'in 8 yıl hapis cezası ile yargılanması gerekirken serbest bırakıldığını vurgulayarak, "Türk Adalet sistemi tüm yasalara rağmen eş Faruk Platin'in serbest bırakmış ve 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamında evden uzaklaştırma ile tedbir uygulanmıştır. Cumhuriyet savcılığı mağdure S.P.'nin devletin konuk evinde kaldığını bile bile böyle bir karar almıştır. Tüm çabalarımıza rağmen suçlu koca serbest bırakılmıştır. Bu uygulama zinciri ile S.P değil, kocası korunmuştur. Bundan endişe eden biz kadın örgütleri devletin sorumluluğunu yerine getirmediğini düşünüyoruz. Devletin sorumlu davranmaması, kadın ölümlerine yaptığı yanlış uygulamalar ile çanak tuttuğunu yani kadın ölümlerini artırdığını düşünmekteyiz. Tam koruma ve önleyici mekanizmalar geliştirmesi gereken devlet ve kurumları maalesef görevlerini yerine getirmemektedir. Bu uygulamayı biz kadın örgütleri kınıyoruz. Ayrıca tüm sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Baba Ado Öner ise damadı Faruk Platin tarafından sık sık tehdit edildiğini belirtti. Damadının korkusunda ilçeye bile gelemez olduğunu ifade eden Öner, kızını yanına almayı kabul ettiğini ancak 3 çocuğunu kabul etmeyeceğini ve kızının ise çocukları için eşinin yanına gitmeyi tercih ettiğini söyledi.

Kadınlar yaptıkları basın açıklamasının ardından, sorumlular hakkında suç duyurusundan bulunmak üzere avukatlarıyla görüşmek için Adalet Sarayı'na girdiler.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE TEPKİ
İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2009 Salı 13:55:00
Güncelleme :1 Aralık 2009 Salı 14:03:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?