3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Kadınlardan, şiddete karanfilli tepki

Yaşam Kadın Kooperatifi (YAKAKOP) ve Kadın Merkezi (KAMER) Van Şubesi üyeleri, şiddet ve tecavüze uğramış kadınlar adına havuza karanfil attılar.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü olması dolayısıyla Dabbaoğlu Parkı'nda bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklamayı okuyan KAMER üyesi Gülay Ertunç, kadına yönelik şiddetin, cinsiyetçi sistemin varlığını sürdürmek için bir araç olduğunu, aynı zamanda temel insan hakları ve özgürlükleri ihlali olduğunu belirtti.

Kadının insan hakları sorununun her zamankinden daha fazla insanlığın sorunu olduğunu vurgulayan Ertunç, kadına yönelik aile içi şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik çabaların gittikçe arttığını kaydetti.

Dünya bu kadar bölünmüşken farklılıklarıyla bir araya gelmeyi başaran kadınlar olduklarını anlatan Ertunç, "Şiddet dünyanın her yerinde devam ediyor. Ama dünyada milyonlarca kadın şiddetle mücadele etmeyi sürdürüyor. Artık Türkiye'de de yaşayan kadınların yüzde 87'si 'Haklı şiddet yoktur' diyor. Biz KAMER'li kadınlar hiç yokken var olmaya doğru yol aldık. Yaşadığımız yer, ekonomik durumumuz, eğitimimiz, inancımız ve dilimiz farklı olsa da bizi buluşturacak ortak bir dil oluşturduk. Biz sorunu yaşayan ve çözümün de bir parçası olan kadınlarız.

Kadınların şiddetle mücadele etmek için geliştirdikleri yöntemleri yeni bir dünya hayal etmeyi mümkün kılacağına inanıyoruz. Şiddetten arınmış bir dünya hayaliyle şiddete karşı çalışıyoruz. Kadına yönelik şiddetin ve her türlü şiddetin durdurulması için resmi ve sivil politikaların uygulayıcısı, destekçisi ve takipçisi olacağız. Bu nedenle şiddetten dolayı öldürülmüş ve tecavüze uğramış olan kadınlar için suya karanfil bırakıyoruz" dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından kadınlar ellerindeki karanfilleri parktaki havuza atarak sessizce dağıldılar.

iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 14:24:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?