6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Kahraman çocuklar anılacak

TÜRKİYE'NİN KAHRAMAN ÇOCUKLARI VAN'DA ANILACAK

Van Tarih ve Kültür Araştırmalar Derneği tarafından ilki defa 2008 de yapılan, Türkiye Kahraman Çocuklarını Van'da Anıyor anma-saygı yürüyüşü bu yıl üçüncü kez düzenleniyor.

Birinci Dünya, Çanakkale ve İstiklal savaşlarında cephede ve cephe gerisinde canları pahasına okullarını, çocukluklarını feda ederek, hayatlarının baharında vatan savunmasına katılarak destan yazan, eşsiz kahramanlık örnekleri sergileyen ve tarihte ''meçhul çocuk askerler'' olarak altın harflerle yerlerini alan kahraman çocuklar, bu yıl Türkiye'nin dört bir yanından, 12 ilden davet edilen 10'ar çocuk olmak üzere, toplam 120 çocuğun katılımıyla ulusal boyutta anılacak. Anma-saygı yürüyüşüyle Van'da toplumun hafızası tazelenecek, adsız kahraman çocukların ruhu huzur bulacak, kahraman çocukların emeklerinin zayi olmadığı dile getirilecek.

ÇOCUKLAR SAYGIYLA MİNNETLE, ŞÜKRANLA ANILACAK, ANLATILACAK

Dernek Başkanı İkram Kali, bu yıl yapılan kahraman çocukları anma gününe, kapsayıcı, bütünleştirici ruhu doğrultusunda Birinci Dünya, Çanakkale ve İstiklal savaşlarında özellikle çocukları, gençleri kahramanlık gösteren iller başta olmak üzere Van'a komşu bazı illerde katıldığını belirtti. İller arasında, İstanbul, Trabzon, Balıkesir, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Erzurum, İzmir, Ağrı, Bitlis, Iğdır ve Hakkari'nin yer aldığını anlatan Kali "Anma-saygı yürüyüşü ile Vanlı 120 Kahraman Çocuklarımız ile birlikte; Birinci Dünya, Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında kahramanlık destanı yazan Galatasaray Lisesi öğrencileri, Vefa Lisesi öğrencileri, Tokatlı Onbeşliler Trabzon Lisesi öğrencileri, Gaziantepli Sado Ağanın Oğlu Küçük Mehmet, Balıkesirli izcileri, Çanakkaleli Bilal ve 22 arkadaşı, Erzurumlu çocuklar, Şanlıurfalı Küçük Bozan, Adanalı Osman, Trabzon Sultanı öğrencileri, Konya, İzmir Lisesi öğrencileri, İstanbul Dar-ül Fünun ve Vefa öğrencileri, Rüştiye öğrencilerini ve nihayet genç, çocuk bütün şehit kahramanlar ve 1915 te öğrencilerini cephelerde kaybederek mezun dahi vermeyen okullar saygıyla minnetle, şükranla anılacak, anlatılacak.

Kali, 2 Nisan Kurtuluş Bayramı tören geçidini müteakip, anma programı çerçevesinde, mehteran takımı eşliğinde illerden gelen temsili misafir çocukların, Vanlı kardeşleriyle birlikte protokolün, Van halkının katılımıyla valilik binasının önünden Cumhuriyet Caddesini müteakip, Kazım Karabekir Caddesinden yürüyeceğini anlatarak açıklamasını şöyle sürdürdü:

YÜRÜYÜŞ, VAN'IN TANITIMINA DA KATKI SAĞLAYACAK

"Kurtuluş Parkı'nda bulunan Vanlı 120 Kahraman Çocuklar Anıtı'na 120 karanfil konulacak, yapılacak konuşmaların ardından Van Devlet Tiyatrosu tarafından Vanlı 120 kahraman çocuğun temsili olarak cepheye uğurlanması sergilenecek. Diğer ilerden gelen ve Vanlı kardeşlerinin evlerinde misafir olan çocuklara Van'da kaldıkları süre içersinde Van'ın tarihi ve turistik yerleri gezdirilip gösterilecek. Van Valiliğimiz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzün üstün gayretleri, diğer kurum kuruluşların katkılarıyla anma yürüyüşü bu yıl gelen konuk çocuklar ile birlikte farklı anlam ve zenginlik kazanmıştır. Muhteşem bir program yapılacak anma-saygı yürüyüşü, 80 bin şehit veren Van ilimizin adına, ruhuna yakışır şekilde tanıtılmasına da katkı olacaktır. Anma yürüyüşüne il dışından gelerek anma yürüyüşüne katılan değerli öğretmen ve öğrencilerimize aziz Vanlılar adına şimdiden 'Hoş Geldiniz' diyoruz."

VANLI 120 KAHRAMAN ÇOCUKLAR

Birinci Dünya Savaşı sırasında (1915) Ruslarla o dönemlerde Osmanlı toprağı olan Hoy cephesinde de savaşırken cephanesi tükenen askerler Van'dan acil cephane isterler. Ancak Van'da eli silah tutan Vanlıların çeşitli cephelerde savaşta bulunması nedeniyle cepheye cephane taşıma sorumluluğunu okullardan gönüllü olarak katılan Vanlı 120 kahraman çocuklar üstlenir. 1915 Ocak ayında canları pahasına Van'dan yaya olarak cepheye cephane teslim eden Vanlı 120 kahraman çocuklardan 98'i Van'a dönüş yolunda donarak hayatlarını kaybeder. Ve Vanlı 120 karaman çocuklar, tarihte "Meçhul çocuk askerler" olarak yerlerini alırlar.

TÜRKİYE'NİN KAHRAMAN ÇOCUKLARI VAN'DA ANILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2010 Pazar 09:16:00
Güncelleme :28 Mart 2010 Pazar 12:00:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?