5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kahraman çocuklar anıldı

Van'ın düşman işgalinde kurtarılışının 91. yıldönümü etkinlikleri kapsamında 'Türkiye Kahraman Çocuklarını Van'da Anıyor' programı düzenlendi.

Türkiye'de ilk defa geçen yıl Van'da düzenlenen ve İran sınırındaki askeri birliklere malzeme taşıdıktan sonra geri dönerken çoğunluğu donarak ölen 120 kahraman çocuğu anma kapsamı genişletildi. Kurtuluş Savaşı'nda cephede ve gerisinde işgal anında emsalsiz kahramanlık gösteren Vanlı kahraman çocuklarla birlikte İzmir, İstanbul, Erzurum, Tokat, Gaziantep, Şanlıurfa, Balıkesir ve Adana gibi Anadolu'nun her köşesindeki çocuklar anıldılar. İsimsiz bütün kahraman çocuklar için gerçekleştirilen 'Türkiye Çocuklarını Van'da Anıyor' programı ile çocukların aziz hatıralarına sahip çıkıldı.

Beşyol Mevkii'nde başlayan anma yürüyüşüne Van Valisi Özdemir Çakacak, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Çalım, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Menduh Hakbilen, Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, kamu kurum amirleri, bazı sivil toplum örgüt ve siyasi parti temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüş boyunca güzergahta cep telefonu operatörlerinin sinyalini kesen jammer aracı yürüyüş kortejinin önünden gitti. Açılan dev Türk bayrakları eşliğinde yapılan yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüş İl Emniyet Müdürlüğü Kavşağı'nda bulunan ve Van Belediyesi tarafından 1977 yılında 120 kahraman çocuğun anısına yaptırılan anıtın önünde devam etti. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuncay Öğün kısa bir konuşma yaptı. Program, temsili olarak ellerinde illerin isimleri bulunan çocukların ve protokolün Vanlı 120 çocuğun anıtına karanfiller bırakması ile sona erdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 15:57:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?