5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kahramanlarımız anılacak

Birinci Dünya, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda fedakarlık, kahramanlık gösteren bütün isimsiz çocuk kahramanların Türkiye'de ilk defa Van'da toplu olarak anılacağı açıklandı.

Van Türk-Ermeni İlişkileri Araştırmaları Derneği tarafından yapılan açıklamada, Birinci Dünya Savaşı sırasında Van'dan yaya olarak cepheye cephane taşıyan, ancak dönüş yolunda donarak 98'i hayatını kaybeden Vanlı 120 çocuğun, ''Van Kahraman Çocuklarını Anıyor' ismiyle geçen yıl 22 Ocak günü düzenlenen törenle anıldığı belirtildi. Kahraman çocukları anma gününün bu yıl yeni bir boyut ve derinlik kazandığı belirtilen açıklamada "Bu yıl, Birinci Dünya, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda İzmir, İstanbul, Erzurum, Tokat, Şanlıurfa, Konya, Adana, Kahramanmaraş ve Balıkesir'dan, Galatasaray Lisesi, İstanbul Lisesi, Vefa Lisesi, Trabzon Lisesi gibi Anadolu'nun hemen her köşesinde emsalsiz kahramanlık örnekleri sergileyen ''Meçhul çocuk askerler'' Türkiye'de ilk defa 2 Nisan 2009 Perşembe günü Van'da 'Türkiye Kahraman Çocuklarını Anıyor' ismiyle anılacak, anlatacak. Anma töreni vasıtasıyla Van'dan ülkemizin çocuklarına, ailelere, eğitimcilere, yöneticilere; ışık tutan, yol gösteren, esin kaynağı olacak, gurur duyulacak bir pencere açılacak. Van'ın düşman işgalinden kurtuluş bayramı sonrası bütün kahraman çocuklarının temsili katımlıyla valilik önünden Kurtuluş Parkı'nda bulunan Vanlı Kahraman Çocuklar Anıtı'na anma yürüyüşü yapılacak, gününün önemini belirten afişler taşınacak, çocuklar tarafından anıta karanfiller bırakılarak saygı duruşunda bulunulacak. 1915'te 80 bin insanını kaybeden, derin yıkım ve acılar yaşayan kadirşinas Vanlıların ''Geçmişi Unutma ki, Geleceğe Hakkın Olsun'' prensibiyle isimsiz bütün kahraman çocuklarımıza, onların aziz hatıralarına sahip çıkması, bu etkinliğe ev sahipliği yapması, şehit, kahraman çocukların Van'da anılmasına, anlatılmasına, unutulmamasına öncülük etmesi önemlidir. Unutulmamalıdır ki, bugünkü rahatlığımızın bedeli ağırdır. Bu bedelin vebali ağırdır. Bu vebalin altında kalmamak, çocuklarımızı cepheye göndermek gibi bir acıyı tekrar yaşamamak için, millet olarak onların hatıralarını canlı tutmalı, acılarını yüreğimizde hep duymalıyız" denildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 31 Mart 2009 Salı 12:10:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Cemal Budağ IP: 193.255.143.xxx Tarih : 1.04.2009 10:11:17

Ülkem emperyalizme rağmen kuruldu. Emperyalizme rağmen yaşıyor ve yaşayacak. 20. yüzyılın başında Anadoluya saldıran emperyalist İngiliz, Fransız ve İtalyanlara karşı bu savaş hala sürmekte. Özellikle İngilizlerin bu tapraklardaki emelleri, 1900 yıllarda işgal ettikleri bölgede hala sürmekte. Bu bölgedeki olayları biraz da böyle görmeye çalışsak, belki daha netleşir portre.2 Nisan "İsimsiz Kahraman Türk Çocuklarının Günü" olarak kabul edelebilir. TBMM'ye böyle bir öneri verelebilir. Öncülük etmeniz dileğimle.