4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Kahveler eğitim mekanı olacak

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, kadın ve erkeklere yönelik hazırladıkları 2 ayrı projeyi düzenlediği bir basın toplantısı ile tanıttı. Proje için pilot bölge olarak, Beyüzümü Mahallesi seçildi.

Valilik toplantı salonunda Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Vali Mehmet Niyazi Tanılır, projeleri anlattı. Vali Tanılır, hizmetlerin ulaşımı sınırlı olduğu ve göç eden ailelerin yoğunlukta yaşadığı 15 mahallede kadınlara yönelik eğitim programları verileceğini söyledi. Bu mahallelerde bulunan okulların cumartesi ve pazar günleri kadınlara yönelik yapılacak olan çalışmalar için açık tutulacağını belirten Vali Tanılır, ilk uygulamayı pilot bölge seçtikleri Beyüzümü Mahallesi’nde geçtiğimiz hafta sonu başladığını kaydetti.

Göçün çok yoğun yaşadığı, şehir merkezinden oldukça uzak olan Beyüzümü Mahallesi’nde bir çok kadının resmi nikahı bulunmadığı ve çok çocuklu ailelerin bulunduğunu ifade eden Vali Tanılır, kadınların şiddete maruz kaldıklarını ve çok eşliliğin artık yaşam şeklinde dönüştüğü bir mahalle olduğunu kaydetti. Finansmanını Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu tarafından sağlanan projenin 15 hafta süreceğini anlatan Vali Tanılır, "Kadınların bireysel, toplumsal ve siyasal yaşamda gelişmesi için uzmanlar tarafından kadın sağlığına genel bakış, kadın ve şiddet, kadın hakları, poligami (Çok eşlilik), çocuk hastalıkları, beslenme ve hijyen, kamu kuruluşları ile ilişkiler ve yönlendirme, görgü kuralları, pratik bilgiler ve tüketim konularında her gün 2,5 saatlik eğitim verilecek. Sohbet havasında geçecek olan eğitim toplantılarında katılan bayanlara kuru pasta ve meyve suyu gibi ikramlarda da bulunulacak" dedi.

Eşi Erzi Tanılır’ın fikri doğrultusunda, Van Kahveciler Odası Başkanlığı ile ortaklaşa erkeklere yönelik hazırlanan ’Bir fincan Kahve’ isimli projenin ise İl Mahalli İdareler Müdürlüğü tarafından yürütüleceğini kaydeden Vali Tanılır, Sağlık, Sosyal Hizmetler, Tarım ve Milli Eğitim İl Müdürlükleri’nin de projeyi destekleyeceğini söyledi. Kahveciler Odası Başkanlığı ile yaptıkları görüşme neticesinde projeyi ilk etapta halkın yoğun olarak bulunduğu ve geniş bir mekana sahip olan 35 kahvehanede başlatacaklarını ifade eden Vali Tanılır, başarı sağlanması halinde kaymakamlıklar aracılığı ile ilk önce ilçelerde ve ardında da köylerde başlatmak istediklerini belirtti. Vali Tanılır, "21 Şubat tarihinde kahvehanelerde erkeklere yönelik başlatacağınız ’Bir Fincan Kahve’ isimli proje yanılmasam Türkiye’de bir ilktir. Bu proje çerçevesinde katılımcılara, kadınlara anlatılan çok eşlilik, aile planlaması, cinsel sağlık ve cinsel yollarla bulaşan hastalıkların yanı sıra kız çocukların okutulması, Doğu Anadolu Kalkınma Programı (DAKAP) ve Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) gibi projelerin çerçevesinde verilen krediler için hazırlanması gereken projelerin hazırlanması film, broşür ve görsel afişlerle anlatılacak" şeklinde konuştu.

Erkek katılımcılara diş macunu ve fırçası dağıtacaklarını kaydeden Vali Tanılır, önemli olan bu tür projelerin devamlılığını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2005 Cuma 16:17:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?