2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Kalkınma ajansı yönetimi toplandı

Van, Hakkari, Bitlis ve Muş illerini kapsayan kalkınma ajansının ilk yönetim kurulu toplantısı Van Valisi Özdemir Çakacak başkanlığında yapıldı.

Dört ilin valileri, belediye başkanları, il genel meclis başkanları ve ticaret ve sanayi odaları yönetim kurulu başkanlarından oluşan yönetim kurulu, Van Valiliği Ali Paşa Toplantı Salonu'nda bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Van Valisi Özdemir Çakacak, Bakanlar Kurulu kararıyla 22 Kasım 2008 günü 8 bölgede kurulan kalkınma ajanslarının amacı hakkında bilgi verdi.

Ajansların, kamu, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği geliştirmek, kaynakları yerinde ve etkin kullanmasını sağlamak olduğunu kaydeden Vali Çakacak, bölgelerin potansiyellerini harekete geçirerek tüm bölgelerin ulusal ekonomiye katkısını en yüksek düzeye çıkaracağını kaydetti.

Geri kalmış bölgelerin kendi içinde ve diğer bölgelerle gelişmişlik farklarını azaltarak ülke ortalamasına yaklaştırmak da olduğunu ifade eden Vali Çakacak, aynı zamanda geri kalmış bölgelerin gelişmiş bölgelerle rekabet etme gücünü artıracağını vurguladı.

Kalkınma ajansının özel sektör mantığı ile çalışacağını da belirten Vali Çakacak, kurulan yapının kesinlikle uygulayıcı olmayacağını, sadece girişimciye öncülük edeceğini ifade etti. Van Bitlis, Hakkari ve Muş illerinin daha önce uygulanan Doğu Anadolu Kalkınma Projesi'nde de (DKAP) ortak çalıştığını hatırlatan Vali Çakacak, "İnşallah çok iyi projeleri hayata geçirileceğiz. Çünkü bunun DKAP'ta gösterdik" şeklinde konuştu.

Vali Çakacak'ın, yaptığı açılış konuşmasının ardından Devlet Planlama Teşkilatı Uzmanı Muhammet Hartavi, 8 ilde kurulan kalkınma ajanslarının temel görevleri, katılımcı organizasyonunun yapısı, çalışma takvimi, yürüteceği faaliyetler, etkin alanları, genel stratejisi, planlama çerçevesi, planlama-programlama ve proje destek mekanizması hakkında bilgi verdi.

Kalkınma ajanslarının bütçeleri hakkında da bilgi veren Hartavi, ajansların bütçelerinin kurulduğu ilin gelişmişlik düzeylerine ve performansına göre ayarlanacağını kaydederek, "Van'da kurulan ve Bitlis, Muş ve Hakkari illerini de kapsayan kalkınma ajansının 2008 yılı bütçesi 2 milyon 817 bin 508 YTL olarak ayarlandı. Ancak bu bütçe 2009 yılı için 28 milyon 602 bin 591 YTL olması planlanıyor. Ayrıca ajansın yönetim kurulunda yer alan belediyeler, il özel idareleri ve ticaret ve sanayi odaları da her yıl gelirlerinin yüzde 1'i oranında katılım payı aktaracaklar" şeklinde konuştu.

Yönetim kurulu üyeleri daha sonra basına kapalı olarak toplantılarına devam ettiler. Yönetim kurulunun, illerde kurulacak yatırım destek ofislerinde çalıştırılacağı personelin durumu ile ajansın ismi ve amblemini belirlemek için bazı kararlar alması bekleniliyor. 

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 21:56:52
Güncelleme :4 Aralık 2008 Perşembe 22:18:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?