2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Kalkınma ajansları kuruluş çalışmaları

Ak Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kaderini değiştirecek kalkınma ajanslarının kurulması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ve kısa sürede tamamlanacağını söyledi. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, dünyada ilk kez 1933 yılında ABD'de kurulan kalkınma ajanslarının bugün Afrika'dan Uzak Doğu'ya kadar dünyanın pek çok bölgesinde faaliyette olduğunu belirtti. Yasal statüleri ve organizasyon yapıları farklılıklar gösterse de ajansların işlevleri bakımından temelde bir tek amaca hizmet ettiğini belirten Türkmenoğlu "Ajanlar bu doğrultuda öncelikle bulundukları bölgede kamu ve özel kesimle sivil toplum örgütleri ve üniversite temsilcilerinin bir araya geldiği bir kalkınma kurulu oluşturarak bölge insanlarını sorun ve ihtiyaçlara yönelik beraber düşünmeye, beraber çözüm üretmeye ve bu çözümleri sahiplenmeye yöneltiyor. Yapılan bu tespitler doğrultusunda hazırlanan ulusal planlar ve bu planlarla uyumlu bölge planlarına bağlı olarak belirlenen hedeflere kamu kaynaklarının, AB ülkeleri örneğinde AB fonlarının aktarılmasına yine ajanslar aracılık yapıyor" diye belirtti. 

Doğu Anadolu Bölgesi'nde de insanların kendi sorunları üzerine düşünmesini, çözüm üretme sürecine katılmasını ve bu çözümleri sahiplenmesini sağlayacak bir mekanizmaya olan ihtiyaç artık zaman kaybını kaldıramayacak noktaya geldiğini belirten Türkmenoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: 

"Ülkemizde bir an önce etkili politikalar üretip, etkin araçları devreye sokarak bölgesel gelişmişlik farklarına çözüm getirilmesi yaşamsal bir zorunluluk. Bunun için önemli olan ülkemizin menfaat kaygısını taşıyan kadroların , sorunları bilgiye dayalı, objektif bir bakış açısıyla ele alması ve dengeli olarak kalkınmış bir ülkenin sağlayacağı istikrardan Türkiye'nin mahrum edilmemesidir. Bu sorumluluk bilinciyle Adalet ve Kalkınma Partisi 59. ve 60. hükümetleri döneminde kalkınma ajanslarının gerekliliğini öngörmüş ve 25 Ocak 2006 tarihinde 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun TBMM 'de kabul edilmiştir. Ancak çeşitli nedenlerle kanuna muhalefet eden çeşitli siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri Anayasa Mahkemesine başvurma talebiyle Danıştay'da dava açarak süreyi bugüne kadar sürünceme de bırakmışlardır. Nitekim adalet tecelli etmiş ve dava ülkemizin lehine sonuçlanmış, bölgemiz için son derece önemli olan bu süreç tekrar hızlı bir şekilde başlamıştır. Bakanlar Kurulu'nun "Bazı Düzey 2 Bölgelerinde Kalkınma Ajansları Kurulması Hakkında Karar"ı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre İstanbul, Karaman-Konya, Amasya-Çorum-Samsun-Tokat, Bayburt-Erzincan-Erzurum, Bitlis-Hakkari-Muş-Van, Adıyaman-Gaziantep-Kilis, Diyarbakır-Şanlıurfa ve Batman-Mardin-Şırnak-Siirt bölge kalkınma ajansları kurulması yönünde çalışmalar başlatılmıştır."

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 19:11:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?