3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Kampüs içinde çevre kirliliği

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Zeve Kampüsü'ndeki atıkların bir bölümü döşenen hatlarla arıtma tesislerine yönlendirilirken, önemli bir bölümü de direkt olarak Van Gölü'ne boşalıyor.

1980'li yıllarda kurulan ve çevreye örnek olarak gösterilen üniversite arıtma tesisinin 2003'ten beri kapasite yetersizliği gerekçesiyle çalıştırılmadığı YYÜ kampüs alanında ciddi bir cevre kirliliği sorunu yaşanıyor. Binlerce öğrenci, öğretim üye ve görevlileri ile ailelerinin kaldığı Van Gölü kıyısındaki kampüs alanında, bir bilim yuvasına yakışmayan görüntüler yaşanıyor. Öğrencilerin yaz aylarında yüzdüğü, çeşitli etkinlikler yapılan geniş sahil bantının iskele bölgesindeki kirlilik oranının önemli boyutlara ulaştığı belirtiliyor. Çevre mühendislerinin aldıkları numune sonuçlarına göre, göl dibindeki kirliliğin sebep olduğu atık tabakası üniversite sahili civarında 43, iskele bölgesinde 85 santimetreye kadar çıktı. Göller için belirlenmiş 2-3 bin koli basili oranının, sahil bölgesinde 12 bin olarak ölçüldüğü belirtiliyor.

Göle lağım sularının akmaya devam etmesine rağmen sorunun çözülmesi için herhangi bir çalışma yapılmadığı kampüs alanındaki sahil kesiminde gözlenen ağır kötü kokulardan öğrencilerin büyük rahatsızlık duydukları belirtiliyor.

İsimlerini vermek istemeyen bir grup öğrenci, "Gölün üzerinde de, dibinde de tabaka halinde oluşan pislik var. Lağım suları göle akmaya devam ediyor. Bu suda arkadaşlarımız yüzüyor ve yetkililer sadece seyrediyor. Bu vurdum duymazlığı anlayamıyoruz. Sahilin bu bölümünde kötü koku yüzünden nefes almak bize zor. Isınan havalarla birlikte bizi birçok hastalık bekliyor. Çözüm noktasında sorumluluğu olan tüm kurumları göreve çağırıyoruz" dediler.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, daha önce kurdukları arıtma tesislerinin artan öğrenci ve personel sayısından kaynaklı olarak artık işlev görmediğini belirtti. Prof. Dr. Ceylan "Sürekli artan nüfusumuzdan kaynaklı olarak arıtma sistemimiz bu yükü artık kaldıramadı. Biz de 3 yıl kadar önce atık sularımızı Van Belediyesi'ne ait İskele Mahallesi'nde bulunan arıtma tesisine aktarmaya başladık. Bunun için belediyeye her yıl 100 bin YTL ödüyoruz. Türkiye'nin en önemli ve en büyük gölü olan Van Gölü'nün kirletilmemesi için gerekli önlemleri almak hepimizin görevi elbette. Buna rağmen gölde bir kirlilik söz konusu ise sızma olmuş olabilir. Konuyu hemen araştırıp gerekli çalışmaları başlatacağım" dedi.

Öte yandan Van Belediyesi yetkilileri söz konusu akıntının kendileri ile ilgisi bulunmadığını belirterek "Biz Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile yıllık olan bir protokol yaptık. Anlaşmanın gereği olarak da atık suları arıtma tesisine aktarıyoruz. Bunun dışında bir akıntı söz konusu ise bizimle ilgisi yoktur. Burası yetki alanımız dışında ve konuyla ilgili bir yorum yapmamız doğru değil" şeklinde konuştular.

.
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 15:41:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?