2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Kan soğu 70'e indi

Van Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Yaren Dirik, kan stoklarının kritik seviyenin aşağısına indiğini ifade ederek, her hangi bir büyük olayda mevcut kanın yetersiz kalacağını söyledi. 

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Dr. Yaren Dirik, tüm Türkiye'de olduğu gibi Van'da da kan stoklarında çok büyük bir düşüşün olduğunu belirtti. 

Bunun en büyük sebebinin hava sıcaklığı ve Ramazan ayında halkın vermemesi olduğunu ifade eden Dr. Dirik, hastanelerden gelen kan talebini karşılayamadıklarını kaydetti. Az da olsa bu talebi karşılamak için iftardan sonra çadırlar kurduklarını anlatan Dr. Dirik, "Şimdiki Van fuarında kan verme standı kurduk. Kan Merkezimizi de iftardan sonra gece geç saatlere kadar açık tutmaktayız. Kan stokumuzu kritik seviyenin altına düşmüş ve ilimizde kan arama anonsları tekrar başlamıştır. İlimizde yaşanacak her hangi büyük bir olay veya afet de kan konusunda büyük sıkıntılar yaşayacağız. Tatsız olaylar hepimizin başına gelebilir ve kan herkese gerekebilir. Onun için yaşanabilecek olaylarda kana ihtiyaç duyulacağı için herkesin kan vermesi gerekmektedir. Böyle olduğu taktirde Van'ın hiçbir şekilde sıkıntısı olmayacaktır. 700 ünite kan alma kapasitemiz varken, elimizde 70 kan ünite kalmıştır. Yaşanacak her hangi bir olumsuzlukta büyük sıkıntılar içerisine gireceğiz. Kurulduğumuz günden itibaren çok iyi kan topladığımız söylüyoruz. Fakat ülke genelinde il il hesaplamalar yapıldığında ilimizin kan verme oranının hayli aşağılarda olduğu ortaya çıkıyor. Kan verme bilincini yükseltmek ve halkımızın sürekli kan verme duyarlılığının yükselmesi için gerek düzenlenen bilgilendirme toplantılarıyla gerekse de ilan ve broşürlerle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Burada tüm halkımızın yaşanabilecek olaylar öncesi tedbirli olmak açısından kan vermeye davet ediyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 16:08:00
Güncelleme :18 Eylül 2008 Perşembe 16:10:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?