2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Kantinlere dikkat

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Van Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Davut Okçu, birçok okul kantininde satılan hijyenik olmayan yiyecek ve içecekler yüzünden öğrencilerin zehirlenme ve sağlıksız beslenme riski ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Konu ile ilgili İHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Davut Okçu, eğitim öğretim yılının başlaması ile okul kantinleri, yatılı ve pansiyonlu okulların yemekhaneleri ve taşımalı sistemle eğitim veren köy ilköğretim okullarındaki yemek hizmetlerinin kalitesi yeniden gündeme geldiğini belirtti. 

Bu alanda yaşanan sorunların eğitim ve denetim mekanizmasındaki eksikliklerden kaynaklandığını belirten Okçu "Yaklaşık 18 milyon öğrencinin devam ettiği ilk ve orta öğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin sağlığını önemli ölçüde etkileyen okul kantinleri, denetim ve yönetim mekanizmasından yoksun bir durumdadır" dedi. 

Çocuklarda gözlenen obezite, diş çürüklüğü ve gelişme geriliği gibi hastalıkların büyük ölçüde kantinlerde satılan yiyecek ve içeceklerin tetiklediğini iddia eden Dr. Davut Okçu, "Bazı okul kantinleri kızartmalarda defalarca aynı yağı kullanıyor. Kullanılan yağlar ise kanser riski taşıyor. Okul kantinlerinde çalışan görevliler, bulaşıcı hastalıklar, el yıkama alışkanlığı, tırnak kesimi gibi kriterler açısından sık sık kontrol edilmelidir. Aksi taktirde verem ve hepatit gibi bulaşıcı hastalıkların yayılması kaçınılmaz olacaktır. Okul kantinlerinde çalışanlar aynı zamanda ruhsal olarak da sağlıklı kişiler olmalıdır. Kantinlerde sağlam karakterli, kötü alışkanlıkları ve madde bağımlılığı olmayan, temizlik ve hijyen kültürü olan, toplumun değer yargılarını benimsemiş kişiler çalıştırılmalıdır. Kantin görevlileri çalışma saatlerinde özel önlük, maske, eldiven ve bone kullanmayı ihmal etmemelidirler" şeklinde konuştu. 

Yürürlükteki mevzuat gereği okul kantinlerinin denetiminin tamamen okul idarelerine bırakıldığını ifade eden Okçu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri gerekli görüldüğünde kantinlerde denetleme yapabilmektedir. Ancak belediye başkanlıkları, tarım ve sağlık müdürlüklerinin kantinleri denetlemelerine mevcut hukuki mevzuat izin vermemektedir. Okul müdürlüklerinin kantinleri gıda güvenliği, fiyat uygunluğu, hijyen şartları gibi alanlarda denetlemeleri ise uzmanlık alanları nedeniyle verimli olmamaktadır. Bundan dolayı okul kantinlerinin denetimi konusunda sağlıklı bir mekanizma oluşturulamamaktadır. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı, en kısa zamanda okul kantinlerinin gıda güvenliği, fiyatlandırma ve hijyen şartları açısından denetlenebilmesine imkan sağlayacak hukuki düzenlemeler yapmalıdır."

iha
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 17:06:21
Güncelleme :16 Eylül 2008 Salı 17:20:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?