6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Kapıköy-İran transit yolu açılıyor

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Kapıköy-İran arasındaki 30 kilometrelik transit yolun 2005 yılı Haziran ayına kadar tamamlanarak hizmete gireceğini söyledi.

Van Kapıköy-İran arasındaki transit yolun yapım çalışmalarıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, 26-29 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 18. Dönem Toplantısı Zabtı hükümleri uyarınca, Sınır Ticaret Merkezleri’ne (STM) ilişkin izleme toplantısının 12-13 Ekim tarihleri arasında Ankara’da yapıldığını bildirdi. Kandaşoğlu, STM’ye ilişkin izleme toplantısı sonunda Türkiye adına Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarı Anlaşmalar Genel Müdürü Tevfik Mengü ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti adına Asya ve Okyanusya Ticari İlişkiler Genel Müdürü Parviz Rezaee arasında, Van’ı Razi’ye bağlayan yolun önemi vurgulanarak, Van ile Kapıköy arasındaki transit yolun inşa çalışmalarının 2005 yılı Haziran ayı sonuna kadar tamamlanacağını taahhüt eden protokolün de imzalandığını belirtti.

İmzalanan taahhütnamede ayrıca STM çerçevesinde ürün listelerinin de Türk ve İran makamları tarafından 2005 yılı Şubat ayından önce belirleneceğini ifade eden Zahir Kandaşoğlu, "Türk tarafı, STM çerçevesinde İran menşeli tarımsal ürünlere Türkiye tarafından yüzde 40 oranında taviz tanındığını vurgulayarak, İran tarafından karşılık esasında, Türk menşeli ürünler için İran makamlarınca tanınan taviz oranlarının artırılmasını talep etmiştir. İran tarafı, bu talebi olumlu bir yaklaşımla incelemeyi kabul etmiş ve Türk tarafına 2005 yılı için uygulanacak taviz oranlarını 2005 yılı Şubat ayı itibariyle bildirmeyi taahhüt etmiştir. Taraflar, 2 Ekim 2003 tarihli toplantı tutanağının 6. maddesi uyarınca kurulan STM alt komitesinin gelecek dönem toplantısını 2005 yılı Nisan ayı içerisinde Urumiye’de gerçekleştirmeyi kararlaştırmışlardır" diye konuştu.

VAN (İHA) -
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2004 Pazar 12:59:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muammer ekinci IP: 88.239.21.xxx Tarih : 26.09.2007 11:17:13

vanın gururu zahir bey sızngıbı dayım olmaktan dolayı cok mutluyum umarum bu baarılarınızn devamını dileriz