7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Kar, seracıları vurdu

Van’da, geçtiğimiz hafta sonu etkili olan kar yağışının ardından üzerlerinde biriken kar ağırlığına dayanamayan çok sayıda sera yıkılırken, örtü altındaki milyarlarca lira değerindeki sebze ise dondu.

Van’da örtü altı yetiştiriciliğini geliştirmek ve üretim sezonunu uzatmak için Tarım İl Müdürlüğü’nün İl Özel İdare Müdürlüğü kaynaklarıyla verdiği ve vatandaşların kendi imkanlarıyla yaptırdığı seralar kar yağışına yenik düştü. Edremit İlçesi’nin Elmalı Köyü yolu üzerinde bulunan çok sayıdaki sera, yağan karın ağırlığına dayanamayınca demir ve ağaç iskeletleri çöktü ve naylon örtüleri yırtıldı. Her birinin değeri 3 milyar lira olan 240 metrekare alana sahip seralarda, milyarlarca lira değerindeki soğan, fındık turp, ıspanak ve domates ise aşırı soğuklardan donarak yenilemez hale geldi. Birini İl Özel İdare Müdürlüğü’nün kaynaklarıyla aldığı demir iskeletli ve 4’ünü de kendi imkanlarıyla yaptığı ağaç iskeletli 5 serası da çöken Halit Oral isimli üretici, yaklaşık 15 milyar lira zarar ettiğini söyledi. Oral, seralarının çökmemesi halinde yetiştirdiği ürünleri bir hafta sonra piyasaya süreceğini kaydetti.

Aynı bölgede 8 serası bulunan Cevdet Altındağ isimli üreticinin ise demir iskeletli 3 serası çöktü. Ekilen soğanların yeni toprağın üstüne çıkan filizleri kar altında kalırken, Altındağ, bundan sonra seralarını sigortalayacaklarını kaydetti. Bugüne kadar böyle bir imkanları olmadığını dile getiren Altındağ, "Tarım Sigorta Yasası Meclis’ten yeni çıktı. Bu uygulama bölgede daha başlamadı. Zaten şimdiye kadar böyle bir imkanımız da yoktu. Bundan sonra biraraya gelerek bu tür zararlara karşı seralarımızı sigortalayacağız" dedi.

VAN (İHA) -
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2004 Cuma 11:51:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?