5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kar sıkıntısına ilginç yöntem

Hakkari'nin köylerinde yaşayan vatandaşların evlerinin toprak damlarını soğuk kış günlerinde kar ve yağmurda korumak için geliştirdiği ilginç yöntem kısa bir süre içerisinde tüm köylere yayılmaya başladı. 

Çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü Hakkari'de toprak damlı evlerde yaşayan vatandaşlar, kış aylarında yağan kar ve havaların ısınmasıyla da birlikte yaşanan damlamadan zarar görmemek için naylon ve kum yöntemine başvurdu. Köylüler, buldukları yöntemin biraz pahalı olduğunu, ancak kar temizlemekten kurtulmak için bunu yapmalarının şart olduğunu belirttiler. 

Bu yönteme başvuran onlarca köyden sadece bir tanesi olan Çukurca ilçesi Akkaya köyü sakinleri, kış aylarında rahat edebilmek için evlerinin damlarını naylonla kapattıklarını söylediler. Selim ve Ahmet Duman isimli köylüler,"Bu yöntemi kim buldu bilmiyoruz ama Allah kendisinde razı olsun. Köyümüzde çok fazla kar yağıyor. Toprak evlerimizin damlarını sürekli temizlememize rağmen havalar ısınmasıyla birlikte damlamaya başlıyor. Her kar yağışında evin damına çıkmamız da zor oluyor. Evin damına, boyutlarına göre kalın naylon alıp seriyor, kenarlarına da içerisine kum doldurduğumuz poşetleri koyuyoruz. Bize göre pahalı bir icat olmasına rağmen bunu yapmaya mecburuz. Evin damını naylonla kapattıktan sonra kışın rahat bir nefes alıyoruz. Yaz aylarında ise bu naylon poşetlerin güneşten yanmaması için tekrar kaldırıyoruz. Köyün camisi dahil olmak üzere tüm toprak damlı evlerde bu sistemi kullanıyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 15:08:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?