4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

'Karga' istilası!

Van’ın Topaktaş köyü kargaların istilasına uğradı. Köyü içindeki kavak ağaçlarında yuva yapan yüzlerce karga vatandaşların huzurunu kaçırırken, ekinlerin zarar gördüğü belirtildi.

İl merkezine 24 kilometre uzaklıkta bulunan 100 haneli ve 400 nüfuslu Topaktaş köyüne yumurtlama dönemiyle birlikte gelen binlerce karga vatandaşın huzurunu bozarken, hayvanlara zarar vermek istemeyen köylüler devletten yardım bekliyor. Ekinlere ve ağaçlara zarar veren kargaları av tüfeklerle korkutmaya çalışan köylüler, bunda başarılı olamadıklarını, köyden göç etmeyi bile düşündüklerini söylüyor. Kargaların yaptıkları gürültü nedeniyle halkın psikolojisinin bozulduğunu belirten köylülerden Zahir Çınar, yıllardan beri köylünün rahat uyku uyuyamadığını ve çocukların ise ders çalışamadığını söyledi.

Kargalardan dolayı köyü terk etmek zorunda kalacaklarını ifade eden Çınar, "15 yıldır halimiz böyle. Köyün içindeki ağaçlara yuvalanan binlerce karga, gece yarılarına kadar köylüyü uyutmuyor. Sabahın erken saatlerinde de tekrar öterek köylüleri uyandırıyor. Tarlalarımıza ektiğimiz tohumlukları yiyorlar. Ayrıca ağaçların dibindeki bahçelerimizdeki otları dışkılarıyla pislettikleri için hayvanlarımız zehirleniyor. Ağaçlarımız kuruyor. Okulun etrafındaki kargalarda sınıflarda ders yapılmasını engelliyor. Kargaları ürkütmek için binlerce mermi sıktık, yine de çare olmadı. Bu kargalar köyümüzü terk etmezse, biz köyden çıkmak zorunda kalacağız. Sorunun çözümü için nereye başvuracağımızı bilmiyoruz. Devletten yardım bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2005 Cuma 13:32:04
Güncelleme :6 Mayıs 2005 Cuma 14:59:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?