5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kasaplar da beyaz ete yöneldi

KASAPLAR DA BEYAZ ETE YÖNELDİ

Hayvancılığın bitme noktasına geldiği Van'da canlı hayvan bulmakta zorluk çeken kasaplar, beyaz ete döndü. Van Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Naif Süer ise, ithal et yerine canlı hayvan getirilmesinin daha doğru olacağını söyledi.

Canlı hayvan bulmakta zorlandıklarını ifade eden kasaplar, bu nedenle dükkanlarında artık beyaz et satmaya başladıklarını söylediler.

Kırmızı et fiyatının pahalı olmasından dolayı vatandaşların daha çok beyaz eti tercih ettiğini belirten kasaplar, bu durumun hem kendilerine hem de vatandaşların işine geldiğini söylediler.

Kendilerinin et, vatandaşların ise ucuzluk peşinde olduğunu söyleyen Osman Özdemir adlı kasap, yüksek fiyatlardan dolayı beyaz ete yöneldiklerini belirtti. Özdemir, "Yıllardır kasabım ve kırmızı et satıyordum. Ancak fiyatların pahalı olmasından dolayı dükkanımda artık beyaz et satmaya başladım. Benim gibi birçok kasap da aynı şeyi yaptı. Çünkü vatandaş 1 kilo kırmızı et yerine 4-5 kilo beyaz et alabiliyor. Bu da onlara daha cazip geliyor" dedi.

Van Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Naif Süer ise, bir dönem dünyaya et ihraç ettiklerini, şimdi ise ithal ete muhtaç duruma geldiklerini söyledi. İthal ete her zaman karşı çıktıklarını söyleyen Süer, bunun yerine canlı hayvan getirilmesinin daha doğru olacağını belirterek, "Biz başından beri ithal ete karşı çıktık. İthal et yerine canlı hayvan getirilmesinin daha doğru olacağını söyledik. Canlı hayvan getirilmesi hem besiciye hem çiftçiye önemli faydalar sağlayacaktı. Şimdi bölgede hayvan kalmadı. Biz bir zamanlar buradan dünyaya hayvan gönderiyorduk, ama şimdi tam tersi oldu" şeklinde konuştu.

"YAKINDA VAN'DA KASAP KALMAYACAK"

Geçen yıl içinde 15 kasabın kepenk kapattığını ve et üretimindeki düşüşün sürmesi halinde Van'da kasap kalmayacağını kaydeden Süer, "Bizim de 104 üyemiz var. Beş üyemizin daha ayrılması halinde oda fesholacak. Hükümeti bu konuda tedbir almaya çağırıyoruz. Hükümet acil bir eylem planı hazırlayarak köylüyü, çiftçiyi bu konuda desteklemelidir. Kırmızı etin kilosu 20-25 TL civarında. Vatandaş nasıl et alsın? Bölgede hayvancılığın yeniden canlandırılması gerekir" ifadelerini kullandı.

KASAPLAR DA BEYAZ ETE YÖNELDİ
KASAPLAR DA BEYAZ ETE YÖNELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2011 Cuma 16:06:01
Güncelleme :1 Temmuz 2011 Cuma 16:19:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?