5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kedi maskodu sevinç yarattı

VAN YYÜ'DE KEDİ SEVİNCİ

Van kedisinin gelecek yıl Türkiye'de gerçekleştirilecek olan 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nın maskotu seçilmesi, koruma altına alındığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) sevinçle karşılandı.

Van kedisinin, 28 Ağustos - 12 Eylül 2010 tarihleri arasında Türkiye'de organize edilecek olan 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nın maskotu seçilmesi, nesli tükenmek üzereyken koruma altına alındığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan ve Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zahid Ağaoğlu tarafından sevinçle karşılandı.

Bunun çok güzel bir gelişme olduğunu söyleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, şehirleri ve bölgeleri tanıtan unsurların insan, hayvan ve bitkisel varlıklar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ceylan, "İnanıyorum ki bunun Van'ın tanıtılmasında çok büyük etkisi olacaktır. Bundan sonra Van çok daha farklı olabilir. O nedenle de çok olumlu buluyorum. Biliyorsunuz Van kedimizin nesli tükenmesin diye hem valiliğimiz hem de üniversitemiz çok gayretler gösterdi. Bunun geliştirilmesi ve saflaştırılması için çok

uğraşıyoruz. Bu konuda da valiliğimize çok çok teşekkür ediyorum. Zannederim ki Sayın Vali'mizin bu konularda büyük gayretleri oldu. Onun için kendilerine müteşekkiriz" dedi.

Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zahid Ağaoğlu ise Van kedisinin sadece Van'a ait olmadığını belirtti. Van kedisinin gerek Türkiye'nin gerekse dünyanın canlı bir kültür mirası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ağaoğlu, bu kültür mirasının Van'da olmasının ise şehir için önemli olduğunu ve herkesin buna sahip çıkması gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Ağaoğlu, "Van kedisinin 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nın maskotu seçilmesi gerçekten bizi çok çok sevindirmiştir. Gerek Van açısından

gerekse Van kedisi açısının fevkalade önemli bir nokta. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Özellikle Van Valisi'nin Van kedisinin bu organizasyonda maskot seçilmesinde önemli katkıları vardır. Üniversite rektörlüğümüzün önemli katkıları vardır. Tabii biz de Van Kedisi Araştırma Merkezi olarak bu konuda yıllardır büyük emekler harcamışız, araştırmalar yürütmüşüz. Bir insan olarak ben de bu konuda gerçekten son derece mutluyum, sevinçliyim. Bugün kedimizin böyle bir uluslararası organizasyonun maskotu seçilmesi gerçekten çok sevindiricidir" diye konuştu.

VAN KEDİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Çağlar boyunca insanların dikkatini üzerine toplayan Van kedisi, ipeksi beyaz kürkü, değişik gözleri, mükemmel avcılığı ve suda oynamayı sevmesiyle çok fazla ilgi görüyor. Son yıllarda gerek dünyada gerekse Türkiye'de büyük ilgi gören evcil kedilerden olan Van kedisinin neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Eskiden Van yöresinde sıkça rastlanan ve hemen her evde bulunan Van kedisinin sayısının giderek azaldığı ve hızla melezleştiği ifade ediliyor. Van yöresinde halk tarafından 'Pişik' denilen Van kedisi, yöre halkı tarafından yalnız bir süs kedisi değil, fare ve böcekleri avlamasının yanında, bir dost ve ailenin bir bireyi olarak kabul ediliyor. Van kedisinin eskiden yaz aylarını dağlarda, kış aylarını ise evde geçirdiği söyleniyor.

Bugün ise yaz aylarını Erek Dağı'nın sırtlarında avcılıkla geçiren ve kış aylarında evine dönen Van kedisine çok sık rastlanmıyor. Yöre halkı tarafından yere sürünecek kadar uzun-beyaz ipeksi kürklü, uzun vücut yapılı, kaplan yürüyüşlü, uzun ve kabarık kuyruklu, değişik göz renkli, zeki, çevik bir kedi olarak tarif edilen Van kedisinin temizliği, cana yakınlığı, oyunu çok sevmesi, sahibine bağlı oluşu ise onu nadide hale getiren başlıca özellikler. Kedinin 1950'li yıllardan sonra Avrupalılar tarafından dünyaya tanıtılmaya çalışıldığı ancak bu eşsiz güzellikteki özelliklerinin tam olarak yansıtılamadığı belirtiliyor. Van kedisini çekici kılan özelliklerden birinin de biri sarı, diğeri mavi olan göz renkleri olduğu biliniyor.

VAN YYÜ'DE KEDİ SEVİNCİ
VAN YYÜ'DE KEDİ SEVİNCİ
VAN YYÜ'DE KEDİ SEVİNCİ
VAN YYÜ'DE KEDİ SEVİNCİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2009 Çarşamba 17:25:04
Güncelleme :16 Aralık 2009 Çarşamba 17:48:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?