2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Kelebek cenneti Türkiye

Türkiye’de 345 farklı kelebek türü yaşıyor. Avrupa’da toplam 500 türün olduğu düşünülürse Türkiye ‘kelebek cenneti’ sayılıyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Türkiye’ye özgü bazı türler tehlikede

Araştırmalara göre Türkiye’de yaklaşık 345 kelebek türü  yaşıyor. Bunların 22’si endemik. Yani sadece Türkiye’de bulunuyor. Yurdumuz kelebeklerinden özellikle Bodrum’da yaşayan “Halikarnas esmeri” ile Malatya’da bulunan “Mezopotomya çok gözlüsü” türlerinin nesli tehlike altında.

Kelebek gözlemcisi Ahmet Baytaş ile çevre bilimcisi Dr. Evrim Karaçetin’in hazırladığı, Doğa Derneği’nin yayımlayacağı “Türkiye’nin Kelebekleri” adlı kitapta Türkiye’deki kelebeklerle ilgili ayrıntılı bilgiler 300’ün üzerinde fotoğrafla anlatılıyor.

Fotoğraflamak güç
Türkiye’de 345 kelebek türü yaşıyor. Dr. Karaçetin, “Tüm Avrupa’da 500’e yakın kelebek türü var. Bitki ve kelebek çeşitliliği, farklı iklim kuşaklarının bir arada yaşanması Türkiye’yi kelebek cenneti yapıyor” diyor.

Türkiye’de Doğu Avrupa’daki kelebek türlerinin yanı sıra Kafkas ve Kuzey Afrika türlerinin de görüldüğünü belirten Karaçetin, “Elimizdeki verilere göre, 22 endemik türümüz var. Kitabımız daha çok kelebek türlerini tanıtıcı bir kaynak mahiyetinde olsa da türleri tehdit altında olan kelebeklere de dikkat çekiyor. Örneğin, Bodrum’daki Halikarnas esmerinin nesli, oradaki yapılaşma yüzünden tehdit altında. Malatya’daki ‘Mezopotamya çok gözlüsü’nün nesli de tehlike altında, öyle ki en son 1997’de görülmüş. Bu nadir türleri fotoğraflamak da çok güç” dedi.

İşte memleketleri
Anavatanı Türkiye olan kelebeklerden “Anadolu çok gözlüsü” Isparta, Konya, Adana, Bilecik ve Eskişehir’de görülüyor. “Çok gözlü Fatma” ile “çok gözlü buzul mavi” Van ve Hakkâri’de; “Koçak’ın esmer perisi” Artvin, Van, Hakkâri’de; “çok gözlü Anadolu beyazı” Doğu Anadolu dışındaki bölgelerde; “yaz meleği” ise Gümüşhane, Adana ve Van arasında görülüyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 12:07:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?