5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

KESK barış isteyenlerin yanında

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu'na bağlı sendika üyeleri, yaptıkları basın açıklamasıyla barışa hizmet edecek her türlü çabanın yanında olduklarını belirtti.


Sanat Sokağı'nda bir araya gelen grup adına basın metnini okuyan KESK Dönem Sözcüsü Şaban Çiftçi, yıllardır uygulanan milliyetçi ve şoven politikaların Türkiye'de bir çok alanda yıkıma neden olduğunu ifade etti. Kürt sorununun çözümü için halkın eşit ve özgür yaşamlarını esas alan politik tutumlara ihtiyaç duyulduğunu anlatan Çiftçi, Kürt halkının Meclis'teki meşru siyasi idaresi ve temsilcisi olan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) mutlaka muhatap alınması gerektiğini kaydetti. Çiftçi, "Var olan çatışmasızlık sürecinin kalıcılaştırmasına yönelik somut adımlar atılmalı. Bu da tek taraflı olmaktan çıkıp karşılıklı silahların susturulması ile olur.

Silahların karşılıklı susturulmasının ardından Kürt sorununun çözümüne hizmet edecek, bir daha çatışmayı gündeme getirmeyecek birtakım somut girişimlere ihtiyaç vardır. Bunların başında Anayasa değişikliği geliyor. 12 Eylül Anayasası tamamen rafa kaldırarak çok kültürlü yapıyı ifade eden, etnik ve dini farklılıkları zenginlik olarak kabul eden yaklaşım ortaya konulmalıdır. Artık, Türkiyelilik kimliği ön plana çıkarılarak etnik grupların kültürel ve siyasal haklarının güvence altına alınması gerekiyor. Başta anadilde eğitim hakkı olmak üzere yayın, iletişim ve haberleşme alanlarında düşünceler özgürce ifade edilip yayılabilmeli. Siyasal yaşamın demokratikleşmesi için Siyasi Partiler Kanunu da yeniden düzenlenmeli, seçim barajı kaldırılmalıdır. Ergenekon, koruculuk, JİTEM ve benzeri örgütlemeler açığa çıkarılarak lağvedilmelidir.

Özellikle savaşın tahribatlarını ortadan kaldırmaya yönelik geçmişle yüzleşme amacıyla komisyonlar oluşturulmalı, işlenen suçlar aydınlığa kavuşturulmalıdır. Tüm bu çalışmaların yanında yerel yönetimlerin de güçlendirilmesi gerekmektedir. Yerinde yönetimi esas alacak hukuki düzenleme yapılmalıdır. Böylesi bir yaklaşım ve iyi niyet ortaya konulursa burada birçok sorunu çözmek mümkün olacaktır. Bizler KESK Van Şubeler Platformu olarak barışa hizmet edecek her türlü çabanın yanında olacağımızı belirtmek isteriz" ifadelerini
kullandı.

İha
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 17:18:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?