5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

KESK'ten Çin'e kınama

Kamu Emekçileri Konfederasyonu Sendikası (KESK) Van Şubeler Platformu, Çin'in Uygur Türklerine karşı gerçekleştirdiği vahşeti kınadı.

Mavi Plaza'da bulunan KESK bürosunda yapılan açıklamayı okuyan Dönem Sözcüsü Şaban Çiftçi, Çin'in egemenliği altındaki Doğu Türkistan'da yüzlerce insanın öldürüldüğünü ve sokakların vahşet görüntülerine sahne olduğunu belirtti.

Yaşanan insanlık dışı katliamlara Birleşmiş Milletler'in sessiz kalmasının çok vahim bir durum olduğunu dile getiren Çiftçi, Türkiye dahil olmak üzere bir çok ülkenin kendi iç sorunlarının karışmaması için göstermelik kınamalarla yetindiklerini söyledi.

En temel hak olan yaşama hakkının fütursuzca ayaklar altına alındığını anlatan Çiftçi "Çin yönetimini insanlık dışı bu politika ve uygulamalarından dolayı kınıyoruz. Bir an önce olayların önüne geçilmeli, sorumluluğu olanlar yargı önüne çıkarılmalıdır. Şincan Özerk Bölgesi'ne uluslararası bağımsız gözlemcilerin, insan hakları kuruluşları temsilcilerinin girmesine izin verilmeli, iletişime getirilen yasaklar kaldırılmalı, gerçekler gizlenmemelidir. Sorunların çözümünün demokratikleşmeden geçtiği bilinciyle, farklılıkların bir arada yaşayabileceği anayasal ve siyasal zemin oluşturulmalıdır. Halkların kendi dili, kimliği, kültürüyle barış içinde yaşaması esas alınmalıdır. Çin yönetiminin şimdiye kadarki uygulamaları göz önüne alındığında uluslararası toplumun harekete geçme zorunluluğu açıktır. Yaptırım gücü olan eylem, etkinlik ve kararlar hayata geçirilmelidir" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2009 Salı 15:49:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?