5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

KESK'ten gözaltılara tepki

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, düzenlediği bir basın toplantısı ile İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin düzenlediği eş zamanlı operasyonlarda yapılan gözaltıları kınadı.


Mavi Plaza İş Merkezi'ndebulunan Eğitim-Sen Van Şube Başkanlığı toplantı salonunda bir basın açıklaması yapan KESK Dönem Sözcüsü Şaban Çiftçi, bir süredir konfederasyonlarına bağlı sendikalara yapılan polis baskınlarının genel merkez yöneticilerine kadar uzandığını belirtti. Bu sabah saatlerinde de KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Songül Morsümbül, Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Gülçin İsbert, eski KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Taşdemir ile eski Eğitim-Sen Sekreteri Elif Akgün ile çok sayıda
arkadaşlarının jandarma ve polis tarafından gözaltına alındığını hatırlatan Çiftçi, polis ve jandarma ekiplerinin KESK'in genel merkezinde de arama yaptığını ifade etti. Çiftçi, "Bir emek örgütü olan konfederasyonumuza yönelik tırmandırılan polis baskısı, hiçbir demokratik ölçüye uymamaktadır. Her haliyle KESK'i yıldırmayı, sürdürdüğü emek ve demokratik mücadelesinde yıpratmayı hedefleyen bu faşizan tutum amacına ulaşmayacaktır. Arkadaşlarımıza yönelik bu tutumu şiddetle kınıyoruz" dedi.


Çiftçi, 250 bin üyesi olan bir demokratik kitle örgütü aranırken bir tek savcının bulunmamasının da kabul edilmez olduğunu belirtti. Yapılan aramalarda konfederasyonun kadın çalışmalarına ilişkin belgelere, örgüt içi yazışmalara, Başbakanlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yapılan yazışmalara, üyesi oldukları uluslararası konfederasyonlarla yapılan ve çoğu kadın hakları, kreş ve doğum izinleriyle ilgili yazışmalara da el konulduğunu ifade eden Çiftçi, arama yapanların ise ne aradıklarını
bilmediğini iddia etti.


Çiftçi, "KESK'te suç unsuru bir şey bulunması mümkün değildir. KESK yasal ve meşru zeminlerde kamu emekçilerinin hakkını savunan, gücünü sadece üyelerinden alan, kimseye diyet borcu olmayan demokratik bir örgüttür. Burada başta Başbakan ve İçişleri Bakanı olmak üzere tüm yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. KESK'e yönelik bir adım atarken 40 kere düşünmelisiniz. Hele KESK Genel Merkezi'ni aramaya kalkışırken, 40 kere düşünmelisiniz. KESK bu tür baskılar ve yıldırma operasyonlarıyla mücadele çizgisinden
geri duracak bir konfederasyon değildir. Arkadaşlarımız derhal salıverilmelidir. KESK'e yönelik baskınlar derhal durdurulmalıdır" şeklinde konuştu.
KESK Dönem Sözcüsü Şaban Çiftçi, tüm demokratik kamuoyunu, siyasi parti ve çevrelerini, sendika ve konfederasyonları, meslek örgütleri ile duyarlı vatandaşları KESK'le dayanışmaya çağırdı.


Daha sonra kısa bir açıklama yapan Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Lezgin Botan ise jandarma ve polis ekipleri tarafından sabah saatlerinde evinde gözaltına alınan Hasan Umar isimli öğretmenin sendikanın yöneticisi olmamasına rağmen bilinçli olarak Eğitim-Sen Van Şube Başkanlığı'na getirildiğini iddia etti. Tüm mülki idare amirlerinde sendikanın yönetici listesinin bulunmasına rağmen Eğitim-Sen'i yıpratmak için Umar'ın bilinçli olarak sendikaya getirildiğini savunan Botan, bu davranışı kınadığını kaydetti.
Polis ve jandarma ekiplerinin sendikada arama yapmadığını da dile getiren Botan, bilinçli olarak yapılan bu karalama çalışmalarına karşı gerekli yasal mercilere başvuracaklarını söyledi.
 

İha
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 16:28:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?